Haiti: Dva roky po ničivom zemetrasení žije pol milióna ľudí stále v stanoch

NETKY.SK • 14 Január 2012, 10:12 • 2 min
Haiti: Dva roky po ničivom zemetrasení žije pol milióna ľudí stále v stanoch

Haiti: Dva roky po ničivom zemetrasení žije pol milióna ľudí stále v stanoch

slovakia

left justify in out

img

Haiťania si dnes pri hroboch svojich mŕtvych pripomínajú obete najhoršej prírodnej katastrofy v dejinách Haiti - ničivého zemetrasenia, ktoré presne pred dvoma rokmi, 12. januára 2010, spustošilo najchudobnejšiu krajinu západnej pologule.
Zemetrasenie s magnitúdou 7,0 trvalo iba 20 sekúnd, ale pripravilo o život 300.000 ľudí a vyše 1,5 milióna o ich domovy.
Prezident Michel Martelly sa v stredu zaviazal zdvojnásobiť snahy vlády pomôcť ľuďom pri obnove ich životov a zrýchliť bolestivo pomalú obnovu krajiny. 
"Tento rok je rokom, kedy naozaj začneme fyzicky stavať," prisľúbil vyše pol miliónu ľudí, ktorí v haitskej metropole Port-au-Prince ešte stále bývajú v stanových táboroch.
Informoval o plánoch presťahovať do šiestich týždňov do domov na okraji metropoly asi 20.000 obyvateľov stanového tábora, ktorý sa od zemetrasenia nachádza v tesnej blízkosti trosiek prezidentského paláca. Haiťanom s týmto projektom pomáha Kanada, ktorá doň investuje 20 miliónov dolárov.
Dnešnou prvou oficiálnou spomienkovou akciou je otvorenie novej univerzity, ktorú Haitskej republike darovala susedná Dominikánska republika. Univerzita kráľa Henriho Christopha, ktorú dnes prezident slávnostne otvára, sa nachádza pri spoločnej hranici medzi oboma krajinami. 
Napriek miliardám dolárov zahraničných finančných darcov a humanitárnej pomoci Haiťania hovoria, že vidia málo konkrétnych výsledkov obnovy. V metropolnej oblasti doteraz odpratali iba polovicu trosiek budov a sutín. Ľudia sa ponosujú, že dva roky po zemetrasení sú stále mnohí bez strechy nad hlavou i práce.
Vláda poukázala na projekty, ktoré sa realizujú: na severozápadnom pobreží Haiti buduje priemyselný park za 257 miliónov dolárov a uplatňuje aj program stimulácií do poľnohospodárskej výroby. 
V stredu na Haiti pricestoval osobitný vyslanec OSN, bývalý americký prezident Bill Clinton, ktorý sa zúčastňuje dnešných spomienkových akcií. V stredu navštívil dva výrobné podniky na severe Haiti, aby upozornil na investičné príležitosti v krajine.

Zdroj: TASR/Reuters, AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies