Haagsky tribunál oslobodil bývalého šéfa Miloševičovej tajnej služby

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 19:31 • 2 min
Haagsky tribunál oslobodil bývalého šéfa Miloševičovej tajnej služby

HAAG - Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) zbavil vo štvrtok bývalého šéfa srbskej tajnej služby Jovica Stanišiča a jeho zástupcu Franka Simatoviča obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré mali spáchať počas vojen v Bosne a Chorvátsku v rokoch 1991-95.

slovakia

left justify in out

Obaja boli obvinení zo spoluzodpovednosti za zabíjanie civilistov počas rozpadu bývalej Juhoslávie. Podľa sudcu Alphonsa Orieho však prokuratúra obvinenia nedokázala a obžalovaní nemohli vedieť, že srbské jednotky budú takéto zločiny páchať. Prokurátori žiadali pre Stanišiča aj Simatoviča doživotné väzenie. Sudca nariadil ich okamžité prepustenie z väzby.

Obaja obvinení, ktorí boli blízkymi spolupracovníkmi už zosnulého srbského exprezidenta Slobodana Miloševiča, čelili piatim bodom obžaloby. Prokuratúra ich vinila z organizovania, financovania a zásobovania srbských polovojenských jednotiek vrátane elitnej skupiny známej pod názvom Červené barety a obávanej jednotky Arkanove tigre. Tieto jednotky majú na svedomí vraždy tisícov Chorvátov, moslimov a ďalších Nesrbov.

Srbsko oslobodenie svojich občanov okamžite privítalo. "Srbsko vždy presadzovalo spravodlivé súdy pre všetkých obvinených haagskym tribunálom ako jediný spôsob na zistenie pravdy ako aj nastolenie podmienok na zmierenie," vyhlásil v reakcii premiér Ivica Dačič, podľa ktorého je dnešný verdikt pre Srbsko veľmi dôležitý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies