Grécky minister Muzalas: Krajiny EÚ by mohli ohroziť migračnú dohodu s Ankarou

NETKY.SK • 5 August 2016, 07:08 • 2 min
Grécky minister Muzalas: Krajiny EÚ by mohli ohroziť migračnú dohodu s Ankarou

ATÉNY - Migračnú dohodu, ktorú uzavrela Európska únia s Tureckom, by mohol ohroziť niektorý z členských štátov Európskej únie. Uviedol to dnes grécky minister pre migráciu Ioannis Muzalas, citovala ho agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Dohodu by mohlo odvolať Turecko, avšak sabotovať by ju tiež mohla niektorá z krajín EÚ," povedal Muzalas v rozhovore pre grécku televíznu stanicu Skai.

 

Minister sa týmto tvrdením odvolával na štáty EÚ, ktoré sa zasadzujú proti prijímaniu a prerozdeľovaniu utečencov, pričom priamo spomenul českého prezidenta Miloša Zemana. Ten sa v utorok vyslovil proti prijatiu akýchkoľvek migrantov na územie ČR a poslancov tamojšieho parlamentu vyzval, aby kvóty stanovené úniou ignorovali.

 

Muzalas zároveň odhadol, že prerozdelených by mohlo byť približne 40.000 utečencov, ktorí sa momentálne nachádzajú v Grécku, nejakú dobu to však podľa neho ešte potrvá. DPA dodala, že v Grécku je momentálne dovedna asi 60.000 utečencov a migrantov.

 

Migračná dohoda, ktorú EÚ dosiahla v marci s Ankarou, umožňuje únii posielať nazad do Turecka žiadateľov o azyl so Sýrie, ktorí sa doplavili k niektorému z gréckych ostrovov. Za každého takto vráteného Sýrčana však prijme EÚ jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies