Grécka vláda chce presviedčať migrantov letákmi a za pomoci tlmočníkov

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 13:09 • 2 min
Grécka vláda chce presviedčať migrantov letákmi a za pomoci tlmočníkov

ATÉNY - Grécka vláda má v pláne najať si tlmočníkov a dať vytlačiť letáky v arabčine, aby presvedčila asi 5700 migrantov, ktorí naďalej odmietajú opustiť prístav Pireus a presídliť sa do táborov vybudovaných pre nich v iných častiach krajiny, informovala dnes rozhlasová stanica Radio Athina 984.

slovakia

left justify in out

Agentúra DPA napísala, že migranti prespávajú v čakárňach, ktoré za normálnych okolností využívajú cestujúci trajektov, ako aj v asi 1000 stanoch, ktoré si rozložili v lodenici. Podľa DPA sa odmietajú dať oficiálne zaregistrovať gréckymi úradmi, pretože sa údajne boja, že by v "oficiálnych táboroch" uviazli. Ich cieľom je dostať sa cez Grécko do bohatších krajín Európy.


Nemenovaná migrantka, ktorá tvrdila, že zažila tábor pre migrantov neďaleko mesta Larissa severne od Atén, uviedla pre televíziu Skai TV, že životné podmienky tam boli úbohé.
Grécke úrady medzičasom oznámili plány vybudovať vo vojenskom priestore v blízkosti Atén ďalší tábor pre približne 6300 ľudí, aby zmiernili tlak, ktorému je vystavený prístav Pireus.
V najbližších týždňoch by Grécko chcelo v dočasných táboroch vytvoriť kapacity na ubytovanie ďalších 30.000 ľudí.


V súlade s migračnou dohodou, ktorú uzavrela EÚ s Ankarou na nedávnom summite v Bruseli, prejdú registráciou všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa dostanú na grécke ostrovy z Turecka. Pokiaľ nepožiadajú o azyl, prípadne ho nezískajú, vrátia ich v apríli nazad do Turecka. Za každého takto vráteného Sýrčana Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty únie dobrovoľné, maximálny strop je však stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, zmienená dohoda sa prehodnotí.


V Grécku sa podľa tamojších úradov momentálne nachádza vyše 48.000 utečencov: viac ako 7000 z nich je na niektorom z početných ostrovov v Egejskom mori, v Aténach a Pireu ich je do 6000, zvyšní sú v táboroch v strednej a severnej časti krajiny. V mnohých táboroch však vládne napätie, pretože migranti odmietajú svoje vrátenie do Turecka.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies