Gólové rozlúčky Lamparda a Gerrarda s PL, debakel Liverpoolu

NETKY.SK • 25 Máj 2015, 09:03 • 2 min
Gólové rozlúčky Lamparda a Gerrarda s PL, debakel Liverpoolu

MANCHESTER/LIVERPOOL - Nedeľňajšie záverečné 38. kolo najvyššej anglickej futbalovej súťaže 2014/2015 prinieslo rozlúčky donedávna dvoch stálic reprezentačného tímu Albiónu Franka Lamparda a Stevena Gerrarda.

slovakia

left justify in out

Obaja budú od nasledujúcej sezóny účinkovať v zámorskej Major League Soccer. Lampard sa pôvodne lúčil s Premier League už na konci minulej sezóny 2013/2014, keď ukončil svoje pôsobenie v FC Chelsea a podpísal dvojročný kontrakt s FC New York City, v ktorom hráva aj slovenský reprezentant Adam Nemec. Lampard však v drese nového zamestnávateľa nestihol odohrať ani minútu a zamieril na hosťovanie späť do Anglicka. Stal sa posilou Manchestru City, za ktorý napriek pokročilému futbalovému veku odohral 37 stretnutí s bilanciou 7 presných zásahov. Lampard vo svojom poslednom zápase za manchesterský klub proti Southamptonu (2:0) skóroval, keď v 31. min otvoril gólový účet duelu. Definitívu výsledku dal v 88. min Argentínčan Sergio Agüero, s 26 gólmi najlepší strelec Premier League.


Lampard po poslednom zápase priznal, že má zmiešané pocity pri lúčení s Premier League. "Je to pre mňa zvláštny deň. Prevláda vo mne zmes emócií, trochu smútku, ale aj veľa radosti a šťastia z toho, akú kariéru som mal," povedal pre Sky Sports 36-ročný stredopoliar, ktorý v najvyššej anglickej súťaži strelil dovedna 176 gólov počas účinkovania vo West Hame United, FC Chelsea a Manchestri City. Jeden ligový gól, avšak v nižšej súťaži, strelil ešte ako mladík na hosťovaní v Swansea City. Celkovo zaznamenal vo všetkých súťažiach na klubovej úrovni 258 presných zásahov.
"Dostal som fantastickú príležitosť vyhrávať s veľkými klubmi, prevažne Chelsea. Som šťastný človek. Nie je veľa hráčov, ktorí mali možnosť hrať tak dlho za klub, ako je Chelsea. Keď som bol malý chlapec, veľmi som si želal hrať Premier League za West Ham. Neskôr som bol v inom londýnskom klube a nakoniec v Manchestri. Získal som tu ďalších priateľov. Bolo pre mňa potešením hrať za váš klub," doplnil Lampard, spolu s ktorým odchádza do MLS aj jeho kamarát Steven Gerrard.


Liverpoolska ikona však nebude na svoj posledný zápas za LFC spomínať v dobrom. Na pôde Stoke City síce strelil v 70. min "rozlúčkový" gól, v tom čase však znížil na 1:5 z pohľadu hostí, ktorí neskôr ešte inkasovali jeden úder (1:6). Liverpool utrpel najhoršiu prehru od roku 1963.


"Bolo to trápne a v prípade, že majitelia budú chcieť, aby som odišiel, pôjdem preč. Za dnešok beriem plnú zodpovednosť ako tréner," vyhlásil podľa goal.com tréner Liverpoolu Brendan Rodgers, ktorý so svojimi zverencami napokon obsadil v PL 6. priečku.


Tridsaťštyriročný Gerrard, ktorý v januári oznámil po 17 rokoch svoj odchod z Anfield Road a zamieri do Los Angeles Galaxy, strelil jubilejný 120. gól v Premier League a celkovo zaznamenal 186. zásah v drese Liverpoolu.
Steven Gerrard je rodákom z Whistonu na Merseyside. Do FC Liverpool prišiel ako deväťročný, debut v prvom tíme absolvoval v novembri 1998 ako náhradník proti Blackburnu Rovers. V roku 2003 prebral kapitánsku pásku od Samiho Hyypiä.


O dva roky neskôr priviedol "červených" v Istanbule k pamätnému triumfu v Lige majstrov, keď gólom krátko po zmene strán odštartoval nevídaný comeback z 0:3 proti AC Miláno. Liverpool vyrovnal na 3:3 a po rozstrele zo značky pokutového kopu pridal do vitríny piatykrát najcennejšiu európsku klubovú trofej. Nič z toho by sa nestalo, ak by v záverečnom stretnutí skupinovej fázy Gerrard nestrelil jeden zo svojich najslávnejších gólov. "The Reds" vtedy museli zdolať Olympiakos Pireus 1:0 alebo rozdielom dvoch gólov. Liverpool vyhral 3:1, keď jeho kapitán rozhodol halfvolejom spoza šestnástky v 86. minúte.


Okrem toho sa anglický záložník dva razy radoval z víťazstva v Pohári UEFA, z dvoch Anglických pohárov, troch Ligových pohárov, jedného primátu v Community Shield (Anglický superpohár) a dvoch Európskych superpohárov. Chýba mu majstrovský titul v Premier League. Blízko k nemu bol v minulej sezóne, v súboji s Chelsea tri kolá pred koncom sa však nešťastne pošmykol, Liverpool prehral 0:2 a trofej mu unikla.


"Kopites", teda fanúšikovia LFC, si ho budú pamätať aj vďaka finále FA Cupu z roku 2006. Liverpool prehrával s West Hamom United 2:3, ale Gerrard v 91. minúte nechytateľnou delovkou z takmer tridsiatich metrov vyrovnal. "Merseysiders" takisto ako v Istanbule zvíťazili po rozstrele z bieleho bodu.


Anglicko reprezentoval v 114 medzištátnych zápasoch, dal 21 gólov. Bol kapitánom "troch levov" na majstrovstvách sveta v Brazílii 2014, po nich dal národnému tímu zbohom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies