Glváč: Mnoho vecí z kauzy sa vysvetlí

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 12:53 • 2 min
Glváč: Mnoho vecí z kauzy sa vysvetlí

BRATISLAVA – Okolnosti kauzy údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z čias prvej vlády Roberta Fica podľa ministra obrany Martina Glváča budú vysvetlené.

slovakia

left justify in out

"A myslím, že k spokojnosti. Takto konštruktívne postupoval výbor. Mám pocit, že to bol najlepší výbor, bol veľmi konkrétny a vedie k cieľu, aby sme rok nečakali na vyšetrenie takejto kauzy," uviedol po rokovaní Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu Vojenského spravodajstva minister Glváč. Ak by sa dokázali akékoľvek pochybenia, Glváč bude okamžite konať. "Padni komu padni. Nulová tolerancia," konštatoval. Vlastný obchod z funkcie po prípadnom potvrdení tunelovania minister obrany nepripúšťa. Glváč zdôraznil, že hoci menoval do funkcie zlúčeného Vojenského spravodajstva (VS) bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Ľubomíra Skuhru, o kauze nemal žiadne informácie. Podľa medializovaných materiálov Skuhra a bývalý riaditeľ VSS Juraj Šebo pôsobili ako organizovaná skupina.

Materiály, ktoré sa objavili v médiách, označil minister vnútra za 15 stranovú slohovú prácu, ktorá má ale vyše sto strán príloh, ktoré vykazujú znaky, že sú pravdivé. "To ale neznamená, že by bol spáchaný nejaký trestný čin alebo ekonomické škody," dodal Glváč. Minister obrany bude podľa vlastných slov robiť všetky opatrenia, ktoré mu zákon ukladá, aby kauzu vyriešil. "Dám si na tom veľmi záležať. Ak bude na špeciálnej prokuratúre konanie, stiahnem Šeba z Číny, kde je vojenským pridelencom, aby sa nepredlžoval celý proces," poznamenal. Minister zároveň nevidí dôvod na stiahnutie Skuhru z funkcie šéfa VS, rovnako ho nevidí ani samotný Skuhra. "Pán Skuhra prešiel pred nástupom do služby polygrafom, splnil všetky náležitosti a ja som právnik, je tu prezumpcia neviny. Pokiaľ sa budeme baviť len v tejto rovine a pokiaľ si neoveríme, že aspoň niektoré z tých čŕt sú pravdivé a prišlo k škodám," komentoval Glváč. Zároveň upozornil, že tajným službám sa dá veľmi ľahko ublížiť, lebo pri útokoch na svoju adresu majú zúžený manévrovací a argumentačný priestor. "Aj keby prišlo k niektorým prevodom, ktoré sú tam a ktoré som si pozrel, už dnes viem povedať, že niektoré, na ktoré som sa pýtal pána Skuhru, sú jasne vysvetlené. Keď prejde z osoby X na osobu Y nehnuteľnosť, to neznamená, že to nie je v rámci spravodajskej operácie a že obidve osoby nie sú stále v systéme spravodajských služieb. To neznamená, že sa spáchali nejaké trestné činy alebo majetkové škody, len o týchto skutočnostiach sa veľmi zle hovorí na verejnosti," vysvetlil Glváč. S výborom sa dohodol, že aj pre objasnenie podaní expremiérky Ivety Radičovej nechá urobiť audit, "čo, kde, bolo ako podané, s akými materiálmi sa narábalo". Samotné vyšetrovanie sa má konať v troch rovinách - na špeciálnej prokuratúre, pod inšpekciou ministerstva obrany a pod gesciou parlamentného výboru. Glváč zdôraznil, že ide o šetrenie v dvoch rovinách - možné ekonomické škody a vyšetrenie úniku informácií.

"Som prvý, kto si nechal vysokého funkcionára v tajnej službe z bývalého vedenia. Snažím sa službe, ktorá bola dva roky najmä finančne zdecimovaná, vytvoriť finančný rámec, aby mohla plniť úlohy, ktoré sú na ňu kladené, predovšetkým spolupráca so zahraničím," uzavrel Glváč s tým, že zlúčenie dvoch vojenských služieb do jednej bolo dobrým krokom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies