Generálny tajomník OSN vyhlásil o obnovení studenej vojny

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 16:28 • 2 min
Generálny tajomník OSN vyhlásil o obnovení studenej vojny

MOSKVA - Mimoriadne tvrdými vyhláseniami o situácii na medzinárodnej scéne hovoril generálny tajomník OSN Antonio Guterres.

slovakia

left justify in out

V rozhovore so švédskym televíznym kanálom vyjadril názor, že v 21. storočí sa znova začala studená vojna, aj keď biopolárny svet už neexistuje. Okrem toho, podľa slov Guterresa, Bezpečnostná rada OSN už nie je účinným nástrojom na riešenie naliehavých problémov. Cituje úradníka TASS. 
     

"Jediná vec je istá: vrátila sa studená vojna," vyhlásil Portugalčan. Ale teraz už USA a Rusko nemajú pod kontrolou ostatných, ako to bolo predtým. V regióne Blízkeho východu sú aktívni mnohí hráči: Turecko, Irán, Saudská Arabia a iné krajiny. "Už neexistuje žiadna konfrontácia medzi dvoma konsolidovanymi blokmi".
     

Podľa názoru generálneho tajomníka OSN, situácia sa zhoršuje, pretože neexistujú mechanizmy umožnujúce súperom udržiavať dialóg s cieľom zabrániť eskalácii napätia a zabezpečiť, aby situácia bola pod kontrolou. Je to obzvlášť evidentne jasné v prípade Sýrie: "Je nemožné vyriešiť jej problémy na platforme Bezpečnostnej rady, pretože záujmy delegácie sú príliš rozdielne. Okrem toho, päť stálych členov Bezpečnostnej rady môže využiť právo veta," poznamenal generálny tajomník.

 

 

Antonio Guterres vyjadril jeden z existujúcich názorov na skutočnosť, že bezpečnostná rada OSN musí byť reformovaná, pretože už neodzrkadľuje obraz sveta, ktorý vznikol po II. svetovej vojne. Pripomíname, že Rusko ako aj Čína, obhajuje právo stálych členov, vetovať návrhy a uznesenia o zásadne dôležitých otázkach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies