VIDEO Gáborík získal s LA vytúžený pohár: Jeho gól rozhodol o predĺžení!

NETKY.SK • 14 Jún 2014, 11:50 • 2 min
VIDEO Gáborík získal s LA vytúžený pohár: Jeho gól rozhodol o predĺžení!

LOS ANGELES - Slovenský hokejista Marián Gáborík získal prvýkrát v kariére slávny Stanleyho pohár. Jeho tím Los Angeles Kings zvíťazil v piatom súboji finále play off NHL doma nad New Yorkom Rangers 3:2 po dvojnásobnom predĺžení a v celej sérii triumfoval 4:1 na zápasy.

slovakia

left justify in out

Rozhodujúci gól strelil v 95. minúte obranca Alec Martinez. "Králi" vybojovali druhý titul v klubovej histórii, z celkového prvenstva sa tešili aj v sezóne 2011/2012.
      

Domáci začali aktívne a už v 7. minúte sa ujali vedenia zásluhou bekhendovej dorážky Justina Williamsa. Rangers postupne vyrovnali hru a v závere druhej tretiny v priebehu necelých piatich minút otočili skóre vďaka presilovkovému zásahu Chrisa Kreidera a gólu Briana Boylea, ktorý sa parádne presadil v oslabení 30 sekúnd pred koncom dejstva. "Králi" v tretej časti vystupňovali tlak a v 48. minúte vyrovnal v presilovke svojím 14. gólom v play off slovenský útočník Marián Gáborík. Duel tak dospel až do predĺženia, v ktorom napriek obrovskému množstvu šancí na oboch stranách nestačilo na rozhodnutie ani 20 minút. O triumfe Kings napokon rozhodol v 95. minúte z dorážky obranca Alec Martinez.
      

Kings odohrali najdlhší zápas v klubových dejinách. Zároveň sa stali prvým tímom v histórii, ktorý počas jedných vyraďovacích bojov uspel v troch sedemzápasových sériách a napokon dobyl Stanley Cup. Nad Rangers vyhrali všetky tri domáce zápasy až v predĺžení, aj s kusiskom šťastia. Nič to ale nemení na fakte, že výsledky "kráľov" v uplynulých troch ročníkoch, keď dvakrát dobyli pohár a vlani hrali vo finále Západnej konferencie, ich pasujú za najlepšiu hokejovú organizáciu súčasnosti.
      
Finále play off NHL - 5. zápas:
LOS ANGELES - NEW YORK RANGERS 3:2 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0, 1:0)  
Góly: 7. Williams (King, Stoll), 48. GÁBORÍK (Doughty, Carter), 95. Martinez (Toffoli, Clifford) - 36. Kreider (McDonagh, B. Richards), 40. Boyle (Hagelin). Rozhodcovia: Kozari, Watson - Driscoll, Heyer, vylúčení na 2 min.: 5:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, strely na bránku: 51:30, 18.713 divákov. Konečný stav série: 4:1.

 

 

 

LA: Quick - Doughty, Muzzin, Vojnov, Mitchell, Greene, Martinez - Brown, Kopitar, Gáborík - Williams, Stoll, King - Toffoli, Carter, Pearson - Lewis, M. Richards, Clifford
NY: Lundqvist - Stralman, Staal, Girardi, McDonagh, J. Moore, Klein - Nash, Stepan, Kreider - Zuccarello, Brassard, Pouliot - St. Louis, D. Moore, Hagelin - Dorsett, B. Richards, Boyle
      
V Staples Center to bol od úvodu boj o každý centimeter ľadu. Lepšie odštartovali domáci Kings, ktorí pohrozili prvýkrát v presilovke strelami Williamsa a Doughtyho. Z aktivity vyťažili "králi" úvodný gól v 7. minúte, skóre otvoril Williams, keď bekhendom dorazil do siete puk po strele Mitchella, ktorý sa pred ním neúspešne snažili prepasírovať za čiaru Stoll s Kingom. Hostia sa dostali k prvej strele až v 8. minúte zásluhou St. Louisa, potom ale aj oni predviedli niekoľko nebezpečných akcií. V presilovke "jazdcov" zaujal Kreiderov teč a dve nepresné delovky B. Richardsa. Potom prišiel ich tlak, v ktorom Quick zlikvidoval pokus Stralmana i zakončenie Nasha. Hokej v rýchlom tempe bez prerušenia hry pokračoval, v 18. min sa nepáčil domácim hráčom tvrdý zákrok Pouliota na brankára Quicka, z ktorého rezultovala ich presilovka, no hráči LA sa v nej k výraznejšiemu ohrozeniu Lundqvista nedostali.
      

Rangers v druhom dejstve v snahe vyrovnať zvýšili obrátky. V 24. min sa musel mať Quick na pozore pri tečovanej strele J. Moora, následne Boyle nabíjal Richardsovi, ktorý zblízka tiesnený dobre nezasiahol puk. Potom to "horelo" aj na opačnej strane klziska. V 27. min sa po chybe súperovej obrany ocitol v tutovke Stoll, Lundqvista neprekonal ani dorážajúci King a neuspel ani Carter, ktorý sa snažil spoza bránky naslepo zasunúť puk za brankára Rangers. Následne Lundqvist betónom zlikvidoval aj nebezpečnú strelu Clifforda. Hra sa v týchto momentoch rýchlo prelievala z jednej strany na druhú, diváci sa rozhodne nenudili. V 32. min prišiel dôležitý zákrok Quicka, ktorý zneškodnil dorážku Boylea. O štyri minút neskôr sa už Rangers dočkali, presilovku využil Kreider, ktorý zblízka nastavil čepel na milimetrovo presnú prihrávku McDonagha - 1:1. Gól vlial hosťom sily, po Quickovej chybnej rozohrávke poslal puk pred bránku Brassard a M. Richards si ho takmer zrazil do vlastnej siete. Na druhej strane Lundqvist predviedol náročný zákrok proti Cliffordovi, ktorý zakončoval z tesnej blízkosti. V samom závere tretiny prišiel druhý gólový úder hostí, v oslabení zabojoval pri mantineli Hagelin, našiel Boylea, ktorý sa pretlačil cez Doughtyho a namieril parádne do ľavého horného rohu - 1:2.
      

Newyorčania sa v tretej tretine stiahli viac dozadu a na obrannej modrej vyčkávali, čo vymyslia domáci. Tí sa sprvoti iba ťažko presadzovali cez prehustenú súperovu obranu. V 44. min Gáborík v ťažkej pozícii tečoval strelu Martineza, ale Lundqvist bol pozorný. V 47. min si na dvakrát poradil aj so štipľavou jedovkou Mitchella a o pár sekúnd neskôr famózne ukryl v lapačke aj tečovanú strelu Muzzina. V 48. min už ale švédsky brankár nestačil na zakončenie Gáboríka, ktorý v presilovke zblízka pohotovo dorazil za jeho chrbát puk po strele Doughtyho - 2:2. Kings po vyrovnávajúcom góle ešte vystupňovali svoj tlak a Lundqvist sa ocitol v záplave striel. V 50. min vyrazil pokus Cartera, o päť minút neskôr tesne minul svoj cieľ v sľubnej pozícii Williams a brankár "jazdcov" následne vytesnil nad hornú žŕdku ďalšiu strelu agilného Cartera. V ojedinelej šanci hostí pálil z otočky Boyle, Quick dokázal puk vykopnúť betónom. A keď 5 sekúnd pred koncom riadneho hracieho času prefrčala Muzzinova delovka tesne vedľa ľavej žrde Lundqvistovej bránky, bolo jasné, že zápas musí rozhodnúť predĺženie.
      

V ňom začali Kings zostra, Lundqvista dvakrát zamestnal Williams a pokryl si aj miesto pri žŕdke pri zakončení Mitchella po akcii Gáboríka. Dráma gradovala, Quick mal šťastie pri strele Nasha i dorážke Stepana. Vydýchol si aj v presilovke Rangers pri delovke McDonagha, ktorá opečiatkovala pravú žŕdku domácej bránky. Sériu zlých rozohrávok zo strany Kings takmer potrestal St. Louis. Na druhej strane zazvonila horná žŕdka po strele Toffoliho z ľavého kruhu na buly. Do histórie sa mohol zapísať ďalší domáci mladík Pearson, no Lundqvist bol proti. V 75. min zneškodnil teč i bekhendovú dorážku Williamsa. Quick potom prežil závar po strele Zuccarella a v závere prvého predĺženia vyhral aj minisúboj s Kreiderom, ktorý unikol domácej obrane. Šancí na rozhodnutie bolo na oboch stranách ako maku, no obaja brankári dokazovali svoje umenie a tak duel dospel až do druhého predĺženia.
      

V ňom najprv mohol spustiť majstrovské oslavy Carter, no jeho strela skončila na výstroji Lundqvista. Hráči v čiernych dresoch potom so šťastím prežili oslabenie pri vylúčení Clifforda, pri strele Stralmana, ktorú tečoval Zuccarello, zachránila Quicka pravá žŕdka. V 90. min Nash nedokázal trafiť prázdnu domácu bránku, keď v poslednej chvíli dal do jeho strely hokejku Vojnova a zmenil jej smer. Fantastická hokejová detektívka, ktorú sledovali mnohí diváci v Staples Center už postojačky, pokračovala, Lundqvista neprekonal Williams ani Lewis. Rozhodnutie priniesla až 95. min, v ktorej dorazil strelu Toffoliho do bránky obranca Alec Martinez a spustil tak majstrovské oslavy Kings.
      

Hlasy po zápase:
Marián Gáborík, útočník Los Angeles a autor druhého gólu Kings: "Chalani sa teraz určite tešia a ja tiež. Som šťastný, že teraz aj ja môžem s nimi oslavovať ako víťaz. Myslím si, že náš tím si Stanleyho pohár plne zaslúžil. Všetci moji kamaráti z Trenčína už trofej vyhrali, konečne prišiel rad na mňa, aby som ju priniesol domov."
      

Alec Martinez, obranca LA a autor víťazného gólu: "Mal som šťastie. Puk sa odrazil priamo ku mne a dokázal som ho usmerniť do bránky. Rangers potvrdili, že sú čertovsky dobré mužstvo. Vedeli sme, že to bude náročná séria."

 

Anže Kopitar, útočník LA: "Nikto nechcel ísť späť do New Yorku, aj keď je to krásne mesto. Gáborík bol od prvého momentu, ako prišiel k nám, strelcom, ktorý nás držal v dôležitých chvíľach."
      

Darryl Sutter, tréner LA: "Bola to dobrá séria, hral sa v nej skvelý hokej."
      

Alain Vigneault, tréner NY Rangers: "Obaja brankári chytali úžasne. Henrik Lundqvist predviedol v riadnom hracom čase niekoľko dôležitých zákrokov. V predĺžení sme hrali svoj najlepší hokej v tomto zápase, žiaľ, šťastie sa od nás odklonilo."

 

Martin St. Louis, útočník NY Rangers: "Je ťažké prejsť si celú tú náročnú cestu a napokon odísť z ľadu ako zdolaný tím."
      

Henrik Lundqvist, brankár NY Rangers: "Cítim, že som urobil všetko pre to, aby som sa dobre pripravil a pomohol tímu. Ale ani to proti takémuto súperovi nestačilo."
      

Marc Staal, obranca NY Rangers: "Toto je najhorší pocit, aký môžete ako hokejista zažiť. Nikdy som sa necítil horšie..."

 

Slovák v akcii:
Marián Gáborík (Los Angeles)  25:24   1  0  1  0  2  0
      

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

 

Gáborík sa teší ako deviaty Slovák zo Stanleyho pohára. Viac sa dočitate TU!




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies