Front an-Nusra zabil jedného z unesených libanonských vojakov

NETKY.SK • 20 September 2014, 09:34 • 2 min
Front an-Nusra zabil jedného z unesených libanonských vojakov

BEJRÚT - Organizácia Front an-Nusra, ktorá v priebehu vyše tri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii vystupuje ako spojenec teroristickej siete al-Káida a protivník súčasného sýrskeho vedenia, dnes oznámila usmrtenie jedného zo zadržiavaných libanonských vojakov. Informovali o tom dnes libanonské bezpečnostné zdroje, ako aj samotní islamisti prostredníctvom svojho mikroblogu na sieti Twitter.

slovakia

left justify in out

Podľa mikroblogu sa libanonský vojak, hlásiaci sa k šiitskej vetve islamu, stal prvou obeťou zasahovania libanonskej armády. "Muhammad Hamíja je prvou obeťou tvrdohlavosti libanonskej armády, ktorá sa stala bábkou v rukách iránskej strany Hizballáh," uvádza sa vo vyhlásení Frontu an-Nusra, z ktorého citovali libanonské médiá.
      

Hnutie Hizballáh, ktoré je podporované a financované Iránom, bojuje v Sýrii po boku síl verných prezidentovi Bašárovi Asadovi od vypuknutia povstania proti sýrskemu režimu v roku 2011. Libanonské médiá a tlačové agentúry dnes informovali aj o incidente v blízkosti mesta Arsál na hraniciach so Sýriou, kde pri útoku z pozícií islamistov prišli o život dvaja libanonskí vojaci a ďalší traja príslušníci hliadky boli zranení. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil.
      

Incident je ďalším z prejavov napätia medzi libanonskými vojakmi a islamistickými extrémistami v radoch sýrskych povstalcov, ktorí prekračujú hranice s Libanonom, čím vzrastá hrozba rozšírenia občianskej vojny v Sýrii aj za jej hranice. V auguste islamisti v sýrsko-libanonskom pohraničí uniesli asi 20 libanonských vojakov a policajtov. Dvoch z nich sťali militanti spojení s IS. Ďalších dvoch vojakov ozbrojenci prepustili. Arsál je prevažne sunnitským mestom, ktorého obyvateľstvo podporuje sýrsku opozíciu bojujúcu proti režimu Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies