Francúzsky parlament schválil návrh na uznanie Palestíny ako štátu

NETKY.SK • 2 December 2014, 18:26 • 2 min
Francúzsky parlament schválil návrh na uznanie Palestíny ako štátu

PARÍŽ - Poslanci dolnej komory francúzskeho parlamentu dnes schválili uznesenie, v ktorom vyzývajú vládu na uznanie palestínskeho štátu. Ide o symbolický krok, ktorý vládu k ničomu nezaväzuje a nebude mať bezprostredný vplyv na francúzsku diplomaciu, demonštruje však narastajúcu netrpezlivosť Európy s viaznucim mierovým procesom medzi Izraelom a Palestínčanmi.

slovakia

left justify in out

Za uznanie Palestíny ako štátu hlasovalo dnes 339 poslancov Národného zhromaždenia, proti ich bolo 151, uviedla tlačová agentúra Reuters. Schválená rezolúcia vyzýva vládu na "uznanie štátu Palestína s cieľom dosiahnuť definitívne riešenie (dlhoročného) konfliktu".
     

Rozhodnutiu dolnej komory francúzskeho parlamentu predchádzali podobné hlasovania v Británii, Španielsku a Írsku.
     

Agentúra AP napísala, že francúzska vláda podporuje vznik palestínskeho štátu, ale vyjadrila sa, že je príliš skoro na jeho uznanie. Francúzsko, ktoré je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN s právom veta, chce, aby sa najskôr obnovili zastavené mierové rokovania.
     

Izrael podporuje vznik palestínskeho štátu na základe mierovej dohody, ale tvrdí, že podobné rezolúcie iba povzbudzujú Palestínčanov, aby ignorovali mierové rokovania. Francúzsko, ktoré má zo západnej Európy najväčšiu moslimskú i židovskú populáciu, zaznamenalo nárast napätia medzi nimi a v uplynulých rokoch sa usilovalo udržiavať dobré vzťahy s Izraelom i palestínskou samosprávou.
     

Izraelský veľvyslanec vo Francúzsku sa minulý týždeň vyslovil proti navrhovanej rezolúcii, ktorú označil za deštruktívnu pre mierové snahy, dodala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies