Francúzsko neuvažuje o jednostrannej vojenskej intervencii v Sýrii

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 17:13 • 2 min
Francúzsko neuvažuje o jednostrannej vojenskej intervencii v Sýrii

PARÍŽ - Francúzsko sa nechystá jednostranne zasahovať v Sýrii ani po tom, ako podľa utorňajšieho vyhlásenia ministra zahraničných vecí Laurenta Fabiusa získalo dôkazy o použití chemických zbraní v krajine.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa francúzskej vlády Najat Vallaudová-Belkacemová sa tak v stredu vyjadrila v odpovedi na otázku týkajúcu sa možnosti vojenskej intervencie. Paríž podľa nej "neprijme žiadne jednostranné a samostatné rozhodnutie" a záležitosť prenecháva "medzinárodnému spoločenstvu".

Fabius v utorok vyhlásil, že výsledky testov uskutočnených vo Francúzsku potvrdzujú opakované použitie nervového plynu sarín v sýrskom konflikte. V rozhovore pre televízny kanál France 2 taktiež povedal, že v prinajmenšom jednom prípade zodpovednosť nesú "nepochybne vládny režim a jeho komplici". "S našimi partnermi budeme rokovať o tom, čo musíme urobiť," dodal minister s tým, že "v hre sú všetky možnosti". Vzorky krvi a vlasov odobraté Sýrčanom údajne priniesli do Francúzska dvaja novinári denníka Le Monde, ktorí v polovici apríla informovali o použití chemických zbraní v krajine zmietanej občianskou vojnou. Krátko po vystúpení Fabiusa oznámila pozitívne výsledky testov aj Británia, ktorá mala k dispozícii vlastné vzorky z oblastí, kde bol údajne použitý sarín. Spojené štáty sú však naďalej zdržanlivé a požadujú ďalšie dôkazy. Prezident USA Barack Obama pritom už dávnejšie vyhlásil, že použitie chemických zbraní by v prípade Sýrie znamenalo prekročenie "červenej čiary".

Správy o použití chemických zbraní v Sýrii sa snaží už od začiatku apríla preveriť Organizácia Spojených národov. Vyšetrovatelia OSN majú podľa vlastných slov "náležité dôvody" domnievať sa, že takéto zbrane použili obe strany konfliktu. Sýria nie je signatárom dohovoru o nepoužívaní chemických zbraní a predpokladá sa, že vlastní rozsiahly arzenál tohto druhu. Sýrska vláda už dávnejšie požiadala OSN, aby preverila informácie, podľa ktorých povstalci v marci použili chemické zbrane na území provincie Halab. Protivládne sily podporované Západom však obviňujú z použitia chemických zbraní vládny režim.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies