Francúzsko náhle vymenilo veľvyslanca v Prahe, má problém z minulej misie

NETKY.SK • 28 Február 2017, 14:16 • 2 min
Francúzsko náhle vymenilo veľvyslanca v Prahe, má problém z minulej misie

PRAHA - Francúzsko odvolalo z Prahy svojho veľvyslanca Charlesa Malinasa po nezvyčajne krátkom pôsobení, hoci diplomatickú misiu v ČR oficiálne začal len vlani v októbri. Informoval o tom dnes český spravodajský portál Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Paríž vymenoval na Malinasovo miesto Rolanda Galharagua, ktorý bol v rokoch 2012-2015 veľvyslancom v Maďarsku. Malinas odišiel z Prahy už koncom decembra.

 

Server Mondafrique dal náhlu výmenu ambasádorov do súvislosti s aférou okolo udeľovania francúzskych víz v Stredoafrickej republike (SAR), kde Malinas pred nástupom do Prahy slúžil ako veľvyslanec.

 

Podľa servera Mondafrique, ktorý sa odvolal na nemenovaného diplomata, francúzske veľvyslanectvo v hlavnom meste SAR Bangui vydalo Stredoafričanom "stovky a stovky víz" bez toho, aby žiadateľov riadne preverilo.

 

Kauza vyplávala na povrchu po tom, čo francúzske bezpečnostné zložky zadržali niekoľko radikálnych moslimov, ktorí pricestovali do Francúzska práve zo SAR.

 

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí okamžite vyslalo do Bangui inšpekciu, ktorá zistila "veľmi vážne nezrovnalosti", uviedol pre Mondafrique diplomat.

Dodal, že inšpekcia dospela k záveru, že "laxný" postup pri udeľovaní víz kryl osobne Malinas. Francúzske ministerstvo údajne nevylúčilo ako motív nedbanlivého konania aj možné osobné obohacovanie, dodali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies