Francúzska ministerka spravodlivosti odstúpila, nesúhlasí s odoberaním občianstva teroristom

NETKY.SK • 27 Január 2016, 11:14 • 2 min
Francúzska ministerka spravodlivosti odstúpila, nesúhlasí s odoberaním občianstva teroristom

PARÍŽ - Francúzska ministerka spravodlivosti Christiane Taubirová dnes odstúpila z funkcie. Dôvodom je jej nesúhlas s navrhovanými zmenami ústavy, informovali svetové agentúry s odvolaním sa na Elyzejský palác.

slovakia

left justify in out

Taubirová opakovane verejne vyjadrovala nesúhlas so zámerom odobrať osobám s dvojakým občianstvom, usvedčeným z terorizmu, občianstvo Francúzska. S takýmto návrhom prišiel prezident François Hollande po vlaňajších novembrových teroristických útokoch v Paríži.


"Oponovať niekedy znamená zostať, niekedy odísť," uviedla na Twitteri Taubirová, známa bojom za legalizáciu homosexuálnych manželstiev. Ešte v decembri pritom poprela špekulácie, že odstúpi.


Nástupcom Taubirovej, narodenej vo Francúzskej Guyane, sa stal socialista Jean-Jacques Urvoas, považovaný za zástancu navrhovaných zmien ústavy, ktorými sa teraz bude zaoberať právna komisia Národného zhromaždenia.


V súčasnosti môžu byť zbavení francúzskeho občianstva len naturalizovaní občania. Otázka rozšírenia tohto opatrenia na všetky osoby s dvojakým občianstvom rozdelila politikov z ľavicového i pravicového tábora. Schválenie ústavnej zmeny si vyžaduje trojpätinovú väčšinu hlasujúcich zákonodarcov v oboch komorách parlamentu alebo úspešné referendum.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies