Francúz chce v jednom roku zdolať severný aj južný pól

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 08:36 • 2 min
Francúz chce v jednom roku zdolať severný aj južný pól

BRATISLAVA - Francúzsky dobrodruh Faysal Hanneche sa chce stať prvým človekom, ktorý v jednom roku sám a bez pomoci pokorí severný a južný pól. Prvú časť z tohto ambiciózneho plánu má už za sebou.

slovakia

left justify in out

V pondelok 15. apríla totiž dosiahol severný pól, pričom v teplotách okolo - 42 stupňov Celzia mal zo sebou na saniach približne 120 kilogramov batožiny. "Podarilo sa mi to ako prvému Francúzovi. Dokázal som to sám," povedal v pondelok v Osle pre agentúru AFP.

Hanneche, ktorý žije vo Francúzsku a Nórsku, uviedol, že ho prekvapil neustály pohyb ľadových plôch, ktorý spôsobil, že vzdialenosť, ktorú za deň prešiel, sa zmenšila na polovicu. "Je to ako hrať šach," uviedol 40-ročný dobrodruh, ktorý sa na severný pól vybral z ruskej základne Barneo. Len 17 kilometrov pred vytúženým cieľom musel pre ľadovú bariéru nechať na mieste takmer celú výbavu. "Mal som len lyže, satelitný telefón, jedlo na 24 hodín a moje vlajky. Keď som o tom povedal polárnym bádateľom, povedali, že to bola samovražedná misia." Po dosiahnutí severného pólu na mieste zanechal vlajku Francúzska a tiež vlajku jeho rodiska Valence na juhu Francúzska. 

Hanneche už v súčasnosti myslí na južný pól. Dúfa, že Kapské mesto v Juhoafrickej republike by mohol opustiť 6. novembra, pričom ho čaká cesta dlhá 3 500 kilometrov, ktorá by mala trvať asi 80 dní. "Budú tam ťažkosti iného charakteru, no už teraz viem, že som schopný vyrovnať sa s náročnými podmienkami," povedal dobrodruh. Jeho ambícia zdolať južný pól má ale ešte jeden háčik. Keďže takmer všetky úspory minul na cestu na severný pól, na zdolanie toho južného potrebuje ďalšie peniaze. Hannecheho odhad je 60-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies