FOTO Rozprávkový Hotel Lomnica, v ktorom si každý príde na svoje

NETKY.SK • 22 Apríl 2018, 18:0 • 2 min
FOTO Rozprávkový Hotel Lomnica, v ktorom si každý príde na svoje

TATRANSKÁ LOMNICA - Sú hotely, ktoré sú určené pre konkrétnych ľudí, ktorí majú svoj vkus, preferencie… No sú aj hotely, v ktorých si každý príde na svoje. Jedným z nich je aj Hotel Lomnica. Prečo? To sa dozviete v nasledujúcom interview.

slovakia

left justify in out

Brány Hotela Lomnica sa otvorili v roku 1894 a už od samotných prvopočiatkov bola práve táto budova dôležitým kultúrnym a spoločenským centrom. Projektantom honosnej stavby bol významný architekt Gedeon Majunke zo Spišskej Soboty.

 

Dnešná podoba hotela rešpektuje tradíciu a je výsledkom komplexnej rekonštrukcie v rokoch 2015 – 2016, ktorá mu vrátila noblesu, akú si zaslúži. 

 

Hotel Lomnica ponúka mnoho možností, nielenže sa nachádza v srdci Tatier, a túra je tak na dlani. Hotel ponúka kombináciu tradície, úcty k histórii a umeniu s moderným ubytovaním a službami na prvotriednej úrovni. 

 

Láska k umeniu majiteľov ich viedla prerobiť stavbu Hotela Lomnica na galériu, no napokon si to rozmysleli, a povedali si, prečo nevyužiť tak výnimočne veľké priestory na galériu s ubytovaním. 

 

Niekto má rád interiéry v modernom štýle, iní zasa preferujú pohľad na historické kusy nábytku. Hotel Lomnica dokáže vyhovieť obom typom hostí. 

 

Čo všetko v hotely nájdete?

 

Relaxačná oáza hotela je sčasti zasadená do historickej časti hotela a plne vybavená moderným zariadením, ponúkajúca širokú škálu procedúr. 

 

Gastronomický zážitok vám obohatí aj výhľad na Tatry z kaviarne Mozart. V reštaurácii dbajú na sezónnosť, čerstvosť, degustačné menu spojené s kvalitným vínom, profesionálna obsluha, individuálny prístup. A to nie je všetko, v hotely sa nachádza ďalšia reštaurácia s vinárňou pod historickými klenbami, ktorá vás privíta so svojím výnimočným menu a skvelými vínami.

 

Hotel Lomnica bol od nepamäti centrom kultúrneho života. Jeho unikátnosť preto v súčasnosti podčiarkujú nielen originály obrazov v jeho priestoroch, ale aj vlastná galéria či kultúrne eventy. V interiéroch a exteriéroch hotela majú preto návštevníci možnosť zažiť uznávaných umelcov, hudobníkov či divadelníkov, ktorí svojím talentom vedia pravidelne všetkých nadchnúť. Podujatia plánuju sezónne. V zime nechýbajú tradičné vianočné trhy a v horúcich dňoch exteriérové koncerty.

 

Okrem toho hotel umožňuje aj prenajatie konferenčných priestorov a na svoje si prídu aj milovníci dobrého rumu a cigár v  luxusnom salóniku.

 

Zo "zákulisia" hotela nám čosi prezradila jeho riaditeľka Zuzana Kovaľová.

 

Kedy má hotel najlepšiu sezónu?

 

Hotelierstvo je spojené s určitou sezónnosťou. Dá sa povedať, že sezónnosť sa mení a vyvíja na ročnej báze. Tým, že ľudia dnes cestujú prevažne kedykoľvek počas roka, vieme hovoriť o tom, kedy je dopyt po ubytovaní väčší a kedy obmedzenejší. Sú obdobia plnej obsadenosti, ktoré sa striedajú s mimo sezónnosťou. Avšak, ako dlho trvá „mimo sezónnosť“ závisí od šikovnosti a obchodných kapacít daného hotela, či atraktivity priestoru a služieb, ktoré dané zariadenie ponúka. Tatry sú pre väčšinu našich hostí k „dispozícií“ kedykoľvek, preto je aj ich rozhodovanie o návšteve hotela častokrát aj na poslednú chvíľu. 

 

Kto významný vás doposiaľ navštívil?

 

Kolegovia na recepcii si pri jednej z našich diskusií napísali k typológií hostí s označením VIP poznámku: VIP je pre nás každý hosť. Je to skutočne tak. V našom hoteli sa snažíme vytvárať rodinnú atmosféru tak, aby sme hostí poznali a pamätali si ich. Po určitom čase a mnohých stretnutiach zistíte, že každý hosť je osobnosť. Osobnosť, ktorá má svoj dôležitý význam. 

 

Vracajú sa k vám hostia?

 

Samozrejme, sme radi, že máme hostí, ktorí sa radi vracajú. Dokonca k nám často opätovne prídu aj celé rodiny. 

 

Akí hostia prevažujú?

 

Škála našich hostí je rôznorodá. V Hoteli Lomnica si našli svoje miesto rodiny s deťmi, individuálne páry či skupiny priateľov... Ide väčšinou o ľudí, ktorí preferujú oddych v príjemnom prostredí s atmosférou, ktorú toto miesto nepochybne má. Sú to obdivovatelia umenia, záujemcovia o kultúru a zároveň vďaka gastronómii aj gurmáni, no nielen tí, ale aj všetci tí, ktorí si chcú pochutnať na lahodnom zážitku z kuchyne. 

 

Môžete nám prezradiť a popýšiť sa nejakými konkrétnymi úspechmi?

 

Hotel Lomnica sa môže popýšiť radom úspechov, a to už od samotných začiatkov jeho fungovania. Za jeden z najväčších však považujeme rekordne rýchlu rekonštrukciu. Málokto totiž vie, že hotel bol zrekonštruovaný za úctyhodných 20-mesiacov, čo pri tak náročnej a rozsiahlej prerábke tejto historickej stavby je naozaj ojedinelým a výnimočným javom. Prvých hostí sme privítali už pred Vianocami 2016. Nasledovalo veľkolepé otvorenie hotela, a tým aj pre mnohých, najmä miestnych ľudí, pomyselný „návrat“ do starých čias. V tejto línii pokračujeme dodnes, pretože hotel mnohí považujú za prínosný a hodnotný objekt, ktorí rozprúdil kultúru v Tatrách.  Za spomenutie určite stojí aj niekoľko hudobných eventov ako Symphony Night (29.7. 2018) a mnoho ďalších. Od doby otvorenia už ubehol nejaký ten rok a kvalita našich služieb stále naberá na obrátkach, o čom svedčí aj ocenenie na bookingu, kde sme dosiahli najlepšie hodnotenie spomedzi mnohých hotelov vo Vysokých Tatrách, či umiestnenie medzi ocenenými hotelmi za rok 2017 v rebríčku TOP TREND Hotely. 

 

V čom je zaujímavá stavba hotela?

 

Vízia stavby a rekonštrukcie, bola predovšetkým navrhnutá s cieľom zachovania Hotela Lomnica v pôvodnej historickej verzii.  Základná konštrukcia stavby vychádza z pôvodnej hrázdenej stavby, podľa pôvodného projektu Gedeona Majunkeho. V interiéri bol zvolený typ alebo tvar konštrukcie viac zodpovedajúci dobe vzniku samotného objektu. Tento zámer bol podmienený skutočnosťou, že sa jedná o objekt národnej kultúrnej pamiatky, a preto pri návrhu jeho využitia architekti vychádzali aj zo zákona o ochrane pamiatkového fondu. Pri návrhu dispozičného riešenia pôvodnej časti objektu boli v maximálnej miere rešpektované existujúce konštrukcie a všetky hodnotné prvky stavby. Niektoré artefakty, ako stĺpy v kaviarni sú pôvodné a dokonca sme na chodbe nechali zaskliť vrchnú časť pôvodnej klenby  zo stavby z rokov 1893/94.  Odokryli a vyčistili sme zároveň v prízemí tie klenby, ktoré bolo možné ponechať oku návštevníka. . Podzemné podlažie ako je v reštaurácii spojenej s vinárňou Frans Jozef dole na prízemí, sa muselo dorovnávať, pretože klesalo a tým pádom bola spodná chodba pôvodná - „klesajúca“. V dvojpodlažnej časti bola odstránená časť rôznorodých obvodových konštrukcií tak, aby mohlo prebehnúť bezproblémové dispozičné prepojenie starej a novej časti. Dostavbu objektu sme riešili ako moderný a jednoduchý objekt, ktorý svojim moderným vzhľadom nekonkuroval pôvodnému objektu národnej kultúrnej pamiatky, ale naopak ho zvýraznil. Vo finálnej podobe hotela sa teda pôvodná architektúra spája s tou novou.

 

V akom duchu sa nesie interiérový dizajn hotela?

 

Zariadenie a vybavenie izieb je vsadené do obdobia neoklasicizmu v kombinácii so secesnými prvkami. Pri tvorbe konceptu ubytovania si celkovo dali architekti záležať na každom detaile. Ubytovanie je umiestnené do dvoch dispozičných častí – historická budova a nová moderná prístavba. Hosťom hotel ponúka všetko, čo si moderná doba a komfort vyžadujú. Historická časť pozostáva z 30 izieb, prístavba zvýšila kapacitu o 37 izieb. Kapacita hotela je teda 67 izieb v šiestich rôznych kategóriách.

 

V čom podľa vás hotel vyniká v porovnaní s miestnou konkurenciou?

 

Je viacero faktorov, čím je Hotel Lomnica oproti konkurencii výnimočný. Vo veľkej miere je postavený na kultúre – organizujeme množstvo sezónnych eventov a divadelných podujatí počas celého roka. Vyniká tiež umením – hotel má dve galérie s množstvom hodnotných diel. Nachádza sa tu viac ako 400 originálov obrazov, rozmiestnených po celom hoteli a izbách. Návštevníci môžu dokonca absolvovať lektorované prehliadky hotela a galérií s odborným výkladom či si stiahnuť aplikáciu, ktorá je „online“ sprievodcom všetkých obrazov. Súčasťou Hotela Lomnica sú tiež historické veterány, na ktorých môžu dokonca ľudia prežiť zážitkovú jazdu. Výnimočnosť hotela spočíva však aj v gastronómii – podporujeme nové trendy, kreatívne inovácie, netradičnosť a pestrosť v prevedení jednotlivých pokrmov. Jednoducho púšťame uzdu našej fantázii, aby si od nás hostia a návštevníci odniesli také zážitky, že sa budú opäť radi vracať. 

 

Pripravujete nejaké zmeny a čo chystáte do nasledujúcich období?

 

Momentálne sme realizovali zmeny v oblasti gastronómie, čo sa týkalo najmä otváracích hodín, rezervácií na degustačné  večere a nastavení našich dvoch reštaurácií. Hľadáme kompromis medzi denným a večerným servisom tak, aby naša „vlajková loď, reštaurácia Sissi, poňala čo najväčší počet hostí aj počas večerí. Pokračujeme aj v plánovaní a realizácií gastronomických eventov, kde si pozývame špičkových a celosvetovo uznávaných gastronómov zo zahraničia.

 

Radi by sme menovite poukázali na tzv. piliere hotela, napríklad mám na mysli personál. Za úspechom každej spoločnosti je team ľudí. Ako som mala možnosť vidieť, na otvorení hotela, boli pôvodní pracovníci, pracuje ešte niekto z nich alebo ich príbuzných u vás?

 

Už pred samotným otvorením hotela nám veľmi záležalo na tom, aby sme poznali minulosť Hotela Lomnica, ľudí ktorí tu pracovali, ale aj ľudí, ktorí k Prvej dáme Tatier chodili a prežili tu chvíle, na ktoré spomínajú dodnes. Aj preto sme vytvorili online kampaň na FB s cieľom osloviť ľudí, ktorí si Hotel Lomnica pamätajú. Či už tu pracovali, zažili prvú lásku, spoznali manžela / manželku, podpísali dôležitý obchodný dokument / zmluvu alebo prišli na čaj o piatej či skvelý zákusok. Na základe tejto kampane sa nám podarilo zozbierať kontakty  a príbehy ľudí, s ktorými sme sa osobne stretli. Keď sme otvorili hotel, usporiadali sme pre nich spoločný obed už vo vynovených priestoroch. Bolo to memento, kedy nový personál obsluhoval tých, ktorí v minulosti vdýchli život tomuto hotelu. Taktiež sme neskôr natočili historický dokument o hoteli, v ktorom práve bývalí zamestnanci či ľudia, ktorí boli do istej miery niečím prepojený s Hotelom Lomnica, vyrozprávali svoje skutočné príbehy spojené s Prvou dámou. Aktuálne u nás pracuje minimálne jeden kolega, ktorého rodičia pracovali v Hoteli Lomnica. 

 

Čo môžu hostia v hoteli očakávať?

 

V hoteli sa nachádza napríklad Club 80. Pri tvorbe názvu a samotného dizajnu sme sa inšpirovali anglickými gentlemanmi, ktorí v 90. rokoch 19. storočia zavítali do Tatier. Označovali sa názvom Club 80. Hostí tu očarí nielen anglický dizajn, ale aj výber exkluzívnych koňakov a cigár. Pre súťaživých hostí je pripravený hráčsky salónik, ktorý ponúka možnosť zabaviť sa pri biliarde, pokri, šachu či stolnom futbale. Pre návštevníkov s deťmi je kedykoľvek k dispozícii detský kútik s hračkami, art kútik a počas víkendov a prázdnin aj animačný program. V letnom období si môžu hostia oddýchnuť v našej záhrade na ležadlách, posedieť na lavičkách a príjemne zrelaxovať alebo sa len na chvíľku prejsť a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Záhrada, ktorá sa nachádza v historickej časti hotela na 2. poschodí, je prístupná len pre ubytovaných hostí, čím je chránené ich súkromie. Súčasťou hotela je aj tzv. enotéka Selaví s výnimočnou atmosférou, v ktorej sú dvere otvorené pre všetkých milovníkov prémiového vína či kvalitných produktov - údeniny, syry a ďalší sortiment priamo od miestnych farmárov, ktoré si tu môžu zakúpiť. V kaviarni Mozart si naopak prídu na svoje fanúšikovia sladkých dobrôt a kvalitnej kávy. Určite odporúčame ochutnať náš výnimočný koláčik s názvom Lomnica cake, ktorý vymyslel náš šéfcukrár. Po poobednej sieste a chutnom dezerte môžu hostia zrelaxovať v našom wellness centre, dopriať si masáž, poprípade procedúru alebo navštíviť kaderníka či beauty salón.

 

Kde ste čerpali inšpiráciu pri tvorbe názvov apartmánov, reštaurácií? 

 

Hotel sa nesie v duchu Habsburgovcov, a tak návštevníci môžu natrafiť nielen na názvy apartmánov pomenovaných po slávnych panovníkoch, ale aj na reštaurácie, ktoré nesú príznačné názvy ako Franz Josef či Sissi. Od začiatku nám totiž záležalo na vyzdvihnutí historickej významnosti Hotela Lomnica, pretože bol postavený v období trvania Rakúsko-Uhorskej monarchie, a to najmä pre uhorskú šľachtu, ktorá sa v Tatrách často rekreovala. Aj preto našou inšpiráciou bol jeden z najväčších panovníckych rodov nielen na našom území, ale i v celej Európe. Jednotlivé apartmány sme pomenovali po významných rakúsko-uhorských panovníkoch a hostia sa môžu ubytovať v apartmáne Rudolf, Maximilián, Ferdinand, v suite Mária Antoinetta či v apartmáne Mária Terézia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona