FOTO Strelec z Orlanda bol v hľadáčiku FBI: K činu sa prihlásil Islamský štát

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 11:51 • 2 min
FOTO Strelec z Orlanda bol v hľadáčiku FBI: K činu sa prihlásil Islamský štát

ORLANDO - Predpokladaný strelec z floridského mesta Orlando, ktorý v noci nadnes v tamojšom gay klube zabil najmenej 50 ľudí, bol v hľadáčiku amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Informovala o tom spravodajská televízia CNN s odvolaním sa na justičné zdroje.

slovakia

left justify in out

Podľa nich sa FBI o Omara Mateena zaujímala ako o jedného zo stoviek priaznivcov teroristickej skupiny Islamský štát (IS). Zatiaľ však neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, či bol masaker v Orlande politicky alebo nábožensky motivovaný, alebo išlo o prejav nenávisti voči homosexuálom.

 

Predstaviteľ FBI na tlačovej konferencii v Orlande povedal, že existujú indície o tom, že podozrivý sa prikláňal k určitej ideológii, nedá sa to však s istotou povedať.

 

Televízia NBC News večer s odvolaním sa na nemenované justičné zdroje informovala, že strelec z Orlanda zatelefonoval krátko pred masakrom na núdzovú linku 911 a povedal, že prisahal vernosť vodcovi IS. Ďalšie podrobnosti neuviedla.

 

Agentúra Reuters však citovala dvoch nemenovaných amerických predstaviteľov blízkych vyšetrovaniu prípadu, podľa ktorých zatiaľ neexistujú dôkazy o priamom prepojení medzi páchateľom a Islamským štátom či inou zahraničnou extrémistickou skupinou.

 

 

Islamský štát tvrdí, že útočník z Orlanda bol jeho členom

Páchateľ streľby z floridského mesta Orlando, ktorý v noci nadnes v tamojšom gay klube zabil najmenej 50 ľudí, bol členom Islamského štátu (IS). Tvrdí to tlačová agentúra Amak blízka tejto extrémistickej organizácii.

 

Vyhlásenie zachytila organizácia SITE monitorujúca aktivity militantných džihádistov na internete, uviedla agentúra DPA.

 

img

 

Agentúra Amak zverejnila bleskovú správu, podľa ktorej bol strelec z Orlanda "bojovníkom Islamského štátu".

 

Exmanželka údajného páchateľa, ktorá sa s ním rozviedla v roku 2011, denníku Washington Post povedala, že jej bývalý muž bol psychicky nestabilnou a násilnou osobou. Často ju bil a nebol veľmi pobožný.

 

 

Vraha z Orlanda dvakrát vyšetrovala FBI

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) oznámil, že jeho agenti dvakrát vyšetrovali muža, ktorý v noci na nedeľu zabil 50 ľudí v nočnom klube v meste Orlando v štáte Florida. V oboch prípadoch vyšetrovanie uzavreli po jeho vypočutí, informuje agentúra AP.

 

Agent FBI Ronald Hopper v nedeľu uviedol, že Omara Mateena vypočúvali v rokoch 2013 a 2014. Po prvý raz bol vyšetrovaný po tom, ako pred spolupracovníkmi hovoril o možných kontaktoch s teroristami.

 

V roku 2014 FBI preverovala jeho potenciálne spojenie s Monerom Mohammadom Abusalhom, prvým americkým občanom, ktorý vykonal samovražedný útok v Sýrii. Obaja žili v meste Fort Pierce na Floride. Vyšetrovatelia zistili, že ich kontakt bol len minimálny a Mateen nebol v tom čase hrozbou.

 

Podľa doterajších poznatkov sa Omar Mateen narodil v roku 1986 v New Yorku, jeho rodičia však pochádzajú z Afganistanu. Na trvalý pobyt bol naposledy prihlásený v meste Port St. Lucie ležiacom približne 170 kilometrov juhovýchodne od Orlanda.

 

Jeho otec v telefonickom rozhovore pre televíziu NBC News povedal, že Omar bol ženatý a má trojročného syna. Údajne ho nahnevalo, keď pred dvoma týždňami videl v centre Miami dvoch bozkávajúcich sa mužov. Preto nevylučuje, že táto udalosť ho mohla motivovať k jeho činu. Podľa neho však Omar nekonal z náboženských dôvodov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies