Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
28. jan. 2021Alfonz
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
24.12.2015 13:00 Relax
FOTO Recept: Klasické Štedrovečerné menu
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
24.12.2015 13:00 Relax

FOTO Recept: Klasické Štedrovečerné menu



BRATISLAVA - V minulosti u nás platilo, že čo údolie, to odlišná Štedrá večera. Doba sa síce zmenila a tradície Slovákov pomiešali, ale stále sa môžeme inšpirovať pôvodnou vianočnou kuchyňou zo západného Slovenska.


Šošovicová polievka.

Suroviny pre 4 osoby:

400 g šošovice, 150 g sušených sliviek, 10 dcl oleja, 2 PL hladkej múky, 1 smotanu na varenie, 5 dcl mlieka, ocot, soľ,

 

Príprava receptu:

1. Šošovicu preberieme, opláchneme, zalejeme vodou a uvaríme do mäkka.

2. Pridáme slivky, z oleja a múky si pripravíme svetlú zápražku a nalejeme do polievky. Pridáme mlieko, smotanu, dochutíme soľou, necháme prejsť varom a odstavíme.

Dobrá rada: Ak šošovicu namočíme cez noc do vody, doba varenia sa skráti na polovicu. Ocot dávame až do vychladnutej polievky, aby sa nezrazila.

 

Zemiakový šalát s majonézou.

Suroviny:

2 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, 3 mrkvy, sterilizovaný hrášok, 1 veľkú majonézu, 5 sterilizovaných uhoriek cukor, ocot, voda, horčica, mleté čierne korenie, soľ, kyslú smotanu

 

Príprava receptu:

1. Zemiaky umyjeme, uvaríme v šupke, očistíme a vychladnuté pretlačíme cez koliesko na zemiaky. Pridáme pokrájanú cibuľu, hrášok bez nálevu, uvarenú na kocky nakrájanú mrkvu, nakrájané uhorky, soľ, mleté čierne korenie, 1PL horčice, majonézu a smotanu podľa potreby.

2. V 1 dcl vody rozmiešame 1 PL octu a 1 PL cukru. Prilejeme k šalátu a dôkladne premiešame. Ak je šalát príliš hustý, môžeme priliať aj nálev z uhoriek.

Vyprážaný kapor.

1. Kapra rozkrájame na podkovičky, opláchneme a namočíme do mlieka najlepšie na noc. Vyberieme, osušíme, nasolíme a necháme chvíľu odležať. Potom obaľujeme v hladkej múke, rozšľahanom vajíčku, do ktorého sme pridali trochu mlieka a v strúhanke.