FOTO Naši slovenskí študenti zabodovali na celosvetovej súťaži v Amerike, spomedzi tisícky tímov si vybojovali druhé miesto

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 12:04 • 2 min
FOTO Naši slovenskí študenti zabodovali na celosvetovej súťaži v Amerike, spomedzi tisícky tímov si vybojovali druhé miesto

BRATISLAVA – Mladí Košičania sa umiestnili na druhom mieste na FIRST LEGO League World Festival 2017. Do celosvetovej robotickej súťaže sa zapojilo celkom 108 tímov z rôznych kútov sveta. Slovenskí študenti uspeli v kategórii „Gracious professionalism”, porota ohodnotila predovšetkým ich vyrovnaný výsledok vo všetkých disciplínach súťaže a ocenila aj ich vnímavý a pohotový prístup.

slovakia

left justify in out

Súťaž je rozdelená do štyroch kategórii: Robot Game, Robot Design, Team Work a Research Project. Najobľúbenejšou zo všetkých kategórií je nesporne Robot Game, v ktorej sa slovenský tím umiestnil na 12. mieste. Veľký úspech zožal aj ich výskumný projekt „Batscape”, ktorý umožní uniknúť netopierom pri vonkajšej izolácii zo škár budov, ktorého funkčnosť si porota samozrejme overila. 

 

Nomináciu na svetový festival získali mladí Slováci z TalentumSAP už druhýkrát vo svojej histórii. Sú jediným tímom, ktorému sa to zo Slovenska podarilo. Ich mentorkou v rámci Nadácie Talentum Cassoviensis Alapítvány v Košiciach je už siedmy rok Angelika Hanaszová.

 

„World Festival sa svojou atmosférou a svojimi rozmermi vôbec nepodobá na európske súťaže. Pripomína skôr veľké výstavné podujatie, kde si všetkých 108 tímov ozdobí svoj stan a snaží sa upútať pozornosť tých ostatných. Nie je to iba o súťaži, ale aj o zábave, komunikácii a spolupráci medzi mladými z celého sveta,“ vysvetľuje Hanaszová.

 

Šesticu jej úspešných zverencov vo finále tvorili tento rok Mária Kuczik, Oliver Dávitko, Oszkar Urbán, Maximilian Pándy, Ján Pavol Luby a Matúš Pačuta.

 

„Patria medzi najlepších na svete. To hovorí za všetko. Nám nezostáva nič iné, len vysloviť uznanie a obdiv nielen spomenutej šestici našich reprezentantov, ale aj všetkým, ktorí sa podieľajú na výchove mladých expertov na robotiku. Sme veľmi hrdí, že ich môžeme už niekoľko rokov podporovať. Tento, tak ako aj ďalšie vzdelávacie projekty, na ktorých sa podieľame, sú nevyhnutnou podmienkou, ako pritiahnuť mladých ľudí na štúdium technologických a IT smerov. Ponúkajú obrovskú perspektívu a TalentumSAP je dôkazom, že aj otvárajú cestu do sveta,“ povedal generálny riaditeľ SAP Slovensko Richard Guga.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies