FOTO Lietadlo letky MV SR TU-154M letelo poslednýkrát, bude vystavené v múzeu

NETKY.SK • 27 September 2017, 16:43 • 2 min
FOTO Lietadlo letky MV SR TU-154M letelo poslednýkrát, bude vystavené v múzeu

BRATISLAVA – Lietadlo letky Ministerstva vnútra (MV) SR TU-154M dnes odletelo na svoj posledný let do Košíc, kde sa stane súčasťou expozície Múzea letectva v Košiciach.

slovakia

left justify in out

„Toto lietadlo nie je legendou len tak, pretože slúžilo v službách leteckého útvaru ministerstva vnútra od vzniku Slovenskej republiky, ale ešte predtým od roku 1989 v službách federálnej letky,“ povedal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) pri slávnostnej rozlúčke. Pripomenul, že ide o posledný lietajúci exemplár tohto typu lietadla v Európe.

 

Kaliňák pri tejto príležitosti odovzdal Pamätnú medailu ministra vnútra SR prvého stupňa posádke lietadla – pilotom Viliamovi Polnišerovi a Jozefovi Belákovi a palubnému inžinierovi Františkovi Rajnohovi. Šéf rezortu vnútra zdôraznil, že čo sa týka letových vlastností, je lietadlo skvelé.

 

„Na druhej strane je nová doba a my sa musíme prispôsobovať aj novým technológiám, musíme sa prispôsobovať aj efektivite, keď toto lietadlo malo spotrebu za 2,5 lietadla, ktoré máme dnes v letke a malo niekoľkonásobne vyššie poplatky na letiskách práve preto, že muselo dostávať výnimky z ekológie, hluku a podobne,“ vysvetlil Kaliňák.

 

Na TU-154M bude mať dobré spomienky aj jeho kapitán Viliam Polnišer. „Vždy sme sa tým lietadlom vrátili domov, bez poruchy, nemuseli sme cestujúcich poslať iným spôsobom. A to je pre mňa silný zážitok, že sa mi to takto podarilo,“ dodal.

 

Lietadlo TU-154M celkovo nalietalo 5200 hodín a previezlo 148.000 cestujúcich. Najčastejšou destináciou bol Brusel. Odviezlo napríklad aj pápeža Jána Pavla II. či nórskeho kráľa.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies