FOTO Bývalý predseda Matice slovenskej čelí obžalobe

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 14:18 • 2 min
FOTO Bývalý predseda Matice slovenskej čelí obžalobe

BRATISLAVA - Na Okresnom súde Bratislava III dnes otvorili hlavné pojednávanie s bývalým predsedom Matice slovenskej Jozefom Markušom.

slovakia

left justify in out

Prokuratúra mu kladie za vinu obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Podľa obžaloby tým, že v decembri 2007 podpísal zmluvu o prevzatí dlhu dcérskej spoločnosti Matice slovenskej - Matičného fondu, pripravil organizáciu o približne 215-tisíc eur (viac ako šesť miliónov slovenských korún). Spôsobil tak organizácii škodu veľkého rozsahu. Bývalý predseda Matice, ktorý bol na čele organizácie v rokoch 1990 až 2010, vinu odmieta.

 

Ako sa Jozef Markuš vyjadril pred súdom, Matica sa počas jeho šéfovania premenila z organizácie absolútne závislej od štátu na nezávislú a finančne zabezpečenú organizáciu. "Moja činnosť prispievala len k zveľaďovaniu matice," vyhlásil. Finančnú stratu Matičného fondu podľa vlastných slov vyrovnal so ziskov tlačiarenskej spoločnosti Neografia, v ktorej mala Matica 80-percentný podiel. To podľa neho odobrili riadiace orgány Matice ako aj Neografie.

 

"Konal som v súlade so zákonom s úmyslom riešiť situáciu našich dcérskych spoločností," povedal s tým, že ak by dlh Matičného fondu nebol urovnaný, spôsobilo by to problémy aj samotnej Matici. Za vznik dlhu on sám považuje za zodpovedného vtedajšieho správcu spoločnosti Matičný fond, teda spoločnosť Konštantín. Tá podľa neho využila finančné prostriedky z fondu pri investovaní na finančných a kapitálových trhoch, následne ich však nebola schopná vrátiť. "Toto konanie sleduje len jeden cieľ, riešiť problémy vo vnútri Matice kriminalizáciou mojej osoby," dodal na margo pojednávania Jozef Markuš.

 

Súd dnes na pojednávaní plánoval vypočuť v pozícii poškodeného aj súčasného predsedu Matice slovenskej Mariána Tkáča. Advokát Jozefa M. však požiadal o odročenie pojednávania, keďže jeho klient má údajne vážne zdravotné problémy a účasť na pojednávaní mu spôsobuje veľkú záťaž. Senát mu vyhovel a pojednávanie odročil na máj. Tkáč tak stihol predniesť len požiadavku, že v prípade uznania viny obžalovaného požaduje Matica späť celú finančnú čiastku.

 

Polícia Jozefa Markuša obvinila z obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku ešte v septembri 2014. Obžalobu na súd podala Krajská prokuratúra v Bratislave v januári tohto roka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies