FOTO Albínov v Tanzánii rozsekávajú na kusy, časti ich tiel majú cenu zlata

NETKY.SK • 27 Február 2018, 06:00 • 2 min
FOTO Albínov v Tanzánii rozsekávajú na kusy, časti ich tiel majú cenu zlata

Hrôza, ktorá prevláda v Afrike, poukazuje na nevyhnutnosť vzdelania. Fotograf zachytil to, ako vyzerá svet, kde prevláda primitívny spôsob života a viera v mýty, čary či rôzne náboženstvá.

slovakia

left justify in out

Eric Lafforgue cestuje po svete a dokumentuje život najmä v krajinách východnej Ázie, Afriky či Blízkeho východe. Jednými z najšokujúcejších sú fotografie zmrzačených detí z Tanzánie, ktoré sa narodili ako albíni. Pre prevažne černošskú spoločnosť je to veľmi výnimočné. Až tak, že ich bielej pleti pripisujú čarovné schopnosti a veria, že časti ich tiel prinášajú šťastie.

 

img

 

Málo ktorý albín udrží svoje telo v celku. „V Tanzánii má telo albínov cenu zlata. Čarodejníci používajú časti ich tiel: nosy, ruky, pohlavné orgány, jazyk, prsty a uši na prípravu elixírov, ktoré ľuďom údajne prinášajú šťastie,“ vysvetlil fotograf, čo znamenajú zmrzačené deti na jeho obrázkoch.

 

img

 

Napríklad v roku 2000, ktorý bol jedným z najhorších, bolo oficiálne zavraždených 76 albínov. Neoficiálne počty však mohli byť ešte vyššie. Hodnota končatín ľudí bez melanínu sa pohybuje 500-tisíc do 750-tisíc dolárov. Priemerná mzda je tu ale len približne 40 dolárov mesačne.

 

img

 

V Tanzánii sa budú čoskoro konať voľby, čím pre albínov nebezpečenstvo ešte vzrastie.

 

V Oblasti vznikla organizácia s názvom „Pod rovnakým slnkom,“ ktorá za svojimi múrmi týchto bielych nešťastníkov dlhodobo chráni. Ochranka ich musí sprevádzať na každej prechádzke. Väčšinou sa do nej však dostanú už zmrzačené deti. Deti albíni totiž vyrastajú vo vlastných rodinách, kde ich častokrát zradí niekto príbuzný.

 

img

 

Fotograf Lafforgue sa s obeťami osobne rozprával. 17-ročná Kulva Lusana, ktorej skupina útočníkov odsekla ruku, tvrdí, že medzi nimi spoznala svojho strýka.

 

img

 

Barack Kosmas prišiel o roku ako 3-ročný. Odsekol mu ju jeho vlastný otec, ktorý ju následne predal na 5-tisíc dolárov.

 

img

 

14-ročný Emmanuel Fest prišiel o ruku až po lakeť. V Budúcnosti by sa chcel dostať do vlády, aby toto peklo ukončil.

 

img

 

Dievčaťu menom Kabul Ngarag (12) odrezali ruku, keď spala. Chce sa stať právničkou a ochraňovať všetkých albínov.

 

img

 

 

Mariam 32 prišla o obe ruky. Po útoku potratila aj bábätko.

 

img

 

A tak ďalej. Takýchto obetí sú stovky až tisíce. To všetko, kvôli negramotnosti a hlúpej viere.  

 

img

 

Albinizmus je celoživotná diagnóza prejavujúca sa nedostatkom hnedého farbiva (melanínu), a v priemere postihuje jedného z 20 tisíc ľudí vo svete. V subsaharskej Afrike je ich počet častejší a v Tanzánii sa ako albín narodí jeden z 1400.

 

Albinizmus sprevádza veľké množstvo zdravotných komplikácii a lekári sú v tejto oblasti bezradní. Z dermatologického hľadiska, majú albíni okrem popálením od slnka, zvýšené riziko vzniku zhubného melanómu. Pigment absentuje aj v ich dúhovkách a slnko tak vážne ohrozuje ich oči, ktoré má veľká časť albínov poškodené. Musia sa preto neustále chrániť pred slnkom odevom vrátane pokrývky hlavy či rukavíc a okuliarov s UV filtrom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies