FOTO a VIDEO Maďari sú bezradní: Prichádza k nim 3-tisíc migrantov denne, na vlakovej stanici sú ich stovky

NETKY.SK • 2 September 2015, 12:50 • 2 min
FOTO a VIDEO Maďari sú bezradní: Prichádza k nim 3-tisíc migrantov denne, na vlakovej stanici sú ich stovky

BUDAPEŠŤ – Situácia s migrantami v hlavnom meste Maďarska naberá obludných rozmerov. Podľa hovorcu maďarskej vlády Zoltána Kovácsa príde denne do krajiny asi 3-tisíc utečencov.

slovakia

left justify in out

Situácia sa včera vyhrotila na vlakovej stanici Keleti, ktorá sa nachádza v hlavnom meste Budapešť. Východnú stanicu (Keleti pályaudvar) v Budapešti najskôr zatvorili a potom opäť otvorili, ale migrantov na vlak odchádzajúci do Viedne a do Mníchova policajti včera nepustili, informovala agentúra MTI. "Stanica nebude prijímať ani vypravovať vlaky, žiadame vás, aby ste ju opustili," vyhlásili ampliónom. Utečenci zatiaľ nevedia, čo sa deje - oznam totiž zaznel iba v maďarskom jazyku.

 

 

Zo stanice mohli v pondelok utečenci prvýkrát odcestovať smerom do Rakúska a Nemecka. Včera predpoludním však polícia po tom, čo uzatvorila železničnú stanicu, z jej priestorov stovky utečencov vytlačili.

 

Migranti si kupovali cestovný lístok najmä na medzinárodné vlaky Railjet prevádzkované rakúskymi železnicami. Dnešný spoj Railjetu do Viedne bez migrantov vypravili z Budapešti s vyše hodinovým meškaním.

 

Na Barossovom námestí pred budovou stanice večer demonštrovali utečenci s dokladmi a s platnými cestovnými lístkami v rukách požadujú, aby ich pustili do Nemecka.

 

img

 

Celý systém sa rúca

„Odmietame, aby sa Maďarsko stalo obetným baránkom celej situácie. Dúfame, že sa úplne zmení prístup k migrantom a utečenecký systém,“ povedal Kovács a dodal: „Systém, ktorý bol vytvorený pred niekoľkými rokmi úplne zlyhal a rozpadá sa. Nemôžeme udržať takéto počty ľudí.“

 

Situácia na stanici bola cez noc pokojná, ale polícia očakáva dnes ďalšie protesty, pretože ľudí, ktorí nemajú potrebné cestovné dokumenty, do vlakov nepustia.

 

img

 

Na námestí pred stanicou vznikol jeden veľký utečenecký tábor.

 

Maďarsko sa stalo kľúčovou krajinou pre utečencov, ktorí cestujú zo Stredného Východu alebo z Afriky do Západnej Európy. Od začiatku roka prešlo hranice Maďarska až 156-tisíc utečencov, z ktorých má väčšina namierené do Rakúska, Nemecka a Škandinávie.

 

img

 

Denne prejde cez srbsko-maďarskú hranicu 3-tisíc migrantov. Iba v Auguste ich do Maďarska prišlo viac ako 50-tisíc.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies