Firma Apple je bohatá ako stredne veľká krajina

NETKY.SK • 13 Február 2015, 13:30 • 2 min
Firma Apple je bohatá ako stredne veľká krajina

CUPERTINO – Americký gigant Apple dosiahol ďalší rekord, keď sa tento týždeň hodnota jej akcií vyšplhala na $122,02 za kus. Znamená to, že hodnota firmy Apple je 700 miliárd dolárov a je prvou americkou spoločnosťou, ktorá prekonala túto hranicu!

slovakia

left justify in out

Apple momentálne predáva obligácie vo Švajčiarsku, čo je pre túto spoločnosť veľmi šikovný spôsob, ako ochrániť svoje obrovské zásoby kapitálu. Podľa Wall Street Journal to znamená, že firma Apple môže výnosy z predaja dlhopisov preinvestovať „sama do seba“ bez toho, aby bola zdanená spôsobom, ako by to bolo v prípade presunu kapitálu do zámoria.

Navyše globálne úrokové sadzby sú momentálne tak nízke, že predaj dlhopisov je veľmi lacný spôsob, ako získať peniaze. A tých má Apple slušnú hromadu. Kapitálové rezervy spoločnosti dosahujú neuveriteľných 178 miliárd dolárov! Len pre porovnanie, je to viac než dvojnásobok hodnoty majetku Billa Gatesa, ktorý je najbohatším človekom na svete.

Tieto kapitálové rezervy zabezpečujú firme Apple finančný vplyv porovnateľný so stredne veľkou krajinou. Podľa aktuálnych údajov Svetovej banky sa kapitál, ktorým Apple disponuje, vyrovná HDP (hrubý domáci produkt) Nového Zélandu a prevyšuje krajiny ako Vietnam, Maroko či Ekvádor!

 

img

Štát Apple by bol 55. najbohatšou krajinou na svete

Takéto porovnanie pomáha lepšie pochopiť, akou bohatou je firma Apple, avšak v minulosti tu boli spoločnosti rovnako bohaté alebo dokonca ešte bohatšie. Keď zoberieme do úvahy infláciu, tak Apple ešte stále nedosiahla hodnotu firmy Microsoft, ktorá v roku 1999 počas vrcholu svojho fungovania, mala hodnotu 620 miliárd dolárov (dnes by to predstavovalo 870 miliárd). Je tu však ešte jedna zaujímavosť a to, že ako rýchlo sa môžu meniť hodnoty technologických spoločností. Momentálna hodnota firmy Apple je napríklad viac než dvojnásobne vyššia ako Microsoftu ($349 miliárd). V roku 1999 to bolo naopak, keď spoločnosť Billa Gatesa ovládala svet a Apple vyrábal iba farebné stolové počítače iMac, ktoré sa na trhu nijak zvlášť nepresadili.
 

 

img

 

Keď sa však pozrieme do histórie, tak žiadna moderná technologická spoločnosť na svete sa ani len nepriblížila tým obchodným z 18.storočia. Na samom vrchole historického rebríčka je lodná spoločnosť Dutch East India Company, ktorá bola prvou spoločnosťou na svete, ktorej akcie boli verejne obchodovateľné. Podľa niektorých odhadov mala táto spoločnosť na jej vrchole hodnotu astronomických 7 biliónov dnešných amerických dolárov. Neviete si takú sumu ani predstaviť? Je to číslovka 7 a za ňou 12 núl, čo je približne 1000-násobok dnešnej hodnoty firmy Apple. Stále nepredstaviteľné? V dnešnej digitálnej dobe je takmer každá krajina sveta zadĺžená a celkový dlh všetkých štátov sveta je momentálne niekde na úrovni 60 biliónov dolárov. Z toho asi 30% je dlh jedinej krajiny – USA! Ale o tom niekedy nabudúce...



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies