Fico: Slovensko by mohlo prijať dodatočných azylantov z Rakúska

NETKY.SK • 10 August 2015, 22:37 • 2 min
Fico: Slovensko by mohlo prijať dodatočných azylantov z Rakúska

VIEDEŇ - Slovenská vláda by v prípade nutnosti bola ochotná poskytnúť ubytovanie ďalším žiadateľom o azyl z Rakúska. Slovenský premiér Robert Fico sa tak vyjadril v rozhovore, ktorý dnes zverejnil rakúsky spravodajský portál derStandard.at.

slovakia

left justify in out

Vlády Rakúska a Slovenska 21. júla podpísali dohodu o dočasnom presune 500 azylantov z preplneného záchytného strediska v Traiskirchene pri Viedni do slovenského Gabčíkova. "Pokiaľ by bol tento mechanizmus považovaný za veľmi efektívny, sme ochotní ďalej pomáhať," povedal Fico. Slovensko môže byť podľa neho v takom prípade "veľmi aktívne", pričom však "očakáva od všetkých migrantov, že budú disciplinovaní a budú dbať na tunajšie zákony".

 

Na otázku, prečo Bratislava súhlasila s prijatím rakúskych azylantov i napriek odmietnutiu plánu prerozdeľovania migrantov v rámci EÚ, Fico odpovedal, že podľa navrhovaného systému povinných kvót by Slovensko muselo prijať 1200 utečencov z Talianska a Grécka, ktorých "nepozná".

 

"Znervózňovalo nás to... Nevieme, či nie sú medzi nimi teroristi alebo extrémisti. Zároveň je ťažké integrovať ľudí, ktorí majú inú tradíciu a kultúru," vyjadril sa slovenský premiér. Doplnil, že na rozdiel od odmietnutého plánu Európskej komisie ide v prípade azylantov z Rakúska len o dočasné riešenie, pre ktoré má Slovensko "určité kapacity".

 

Fico v rozhovore pre Der Standard vyjadril súhlas s názorom, podľa ktorého má rakúsko-slovenská dohoda ukázať zvyšku EÚ, že "povinné kvóty nie sú nutné". Na margo skutočnosti, že Taliansko a Grécko musia zvládať veľký nápor migrantov, Fico povedal: "Nechcem byť príliš kritický, ale mám jednu otázku: Kto bombardoval Líbyu? Kto spôsobil problémy v Severnej Afrike? Slovensko? Nie."

 

Slovenský premiér v dnešnom rozhovore tiež obhajoval svoje postoje k záchrane gréckej ekonomiky, pričom odmietol tvrdenie, že Slovensko je "štatisticky" bohatšie ako Grécko. "Kým budem premiérom, Slovensko neodpustí Grécku zo štátnych dlhov ani jeden jediný cent," povedal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies