Fiat otvoril nový závod na výrobu Maserati a znížil straty v Európe

NETKY.SK • 30 Január 2013, 12:43 • 2 min
Fiat otvoril nový závod na výrobu Maserati a znížil straty v Európe

Fiat otvoril nový závod na výrobu Maserati a znížil straty v Európe - Auto - moto Talianska automobilka Fiat vo 4. kvartáli 2012 zredukovala svoje straty v Európe.

slovakia

left justify in out

imgTalianska automobilka Fiat vo 4. kvartáli 2012 zredukovala svoje straty v Európe. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ koncernu Sergio Marchionne pri slávnostnom otvorení nového závodu na výrobu športových modelov Maserati v meste Grugliasco neďaleko Turína. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.
      Marchionne odhaduje, že Fiat vykáže za minulý rok v Európe stratu 700 miliónov eur. Na vine je recesia v dôsledku dlhovej krízy a prepad odbytu áut na domácom trhu a tiež v ďalších krajinách južnej Európy, ktoré sú pre Fiat kľúčové.
      Na ilustráciu, v 3. kvartáli 2012 mal taliansky koncern v Európe zisk pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou iba 219 miliónov eur. Globálny čistý zisk skupiny Fiat za tri mesiace do konca septembra dosiahol 268 miliónov eur, a to vďaka dobrému odbytu v zahraničí, predovšetkým v Brazílii, ako aj v USA, kde talianska skupina vlastní automobilku Chrysler. 
      Marchionne sa najnovšie chce sústrediť na výrobu luxusných áut, ktoré prinášajú väčší zisk, ich klientska základňa je stabilnejšia a nepodlieha tak výkyvom na trhu. Do skupiny Fiat patria okrem amerického Chrysleru aj výrobcovia luxusných modelov Alfa Romeo, Lancia, Abarth, Ferrari a Maserati.
      Podľa predbežných údajov sa minulý rok odbyt talianskeho koncernu na starom kontinente prepadol medziročne o 16,1 %. Šéf skupiny Fiat na európskom trhu neočakáva návrat zisku skôr ako v roku 2015 prípadne 2016.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies