Fed úrokové sadzby nezmenil, potrebuje viac času na monitorovanie ekonomiky

NETKY.SK • 2 Február 2017, 09:15 • 2 min
Fed úrokové sadzby nezmenil, potrebuje viac času na monitorovanie ekonomiky

WASHINGTON - Americká centrálna banka ponechala hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni. Na jednej strane poukázala na solídny rast ekonomiky a pokračujúce posilňovanie trhu práce, na druhej ale aj na zvýšenú neistotu v súvislosti s novou administratívou Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Po prvom zasadnutí od nástupu Trumpa do Bieleho domu Federálny rezervný systém (Fed) v stredu (1. 2.) oznámil, že kľúčovú úrokovú sadzbu ponecháva na pôvodnej úrovni. To znamená v pásme od 0,50 % do 0,75 %.

Banka informovala, že trh práce pokračuje v posilňovaní, ekonomická aktivita v raste a navyše, prvýkrát priamo uviedla, že čo sa týka inflácie, "v strednodobom horizonte dosiahne cieľ na úrovni 2 %". V decembri vedenie banky oznámilo, že Fed "očakáva" dosiahnutie inflačného cieľa.

 

Najnovšie vyjadrenia predstaviteľov Fedu sú o niečo optimistickejšie než v decembri, napriek tomu banka neupresnila, kedy by mohlo dôjsť k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb. Ako dodala, potrebuje viac času na monitorovanie vývoja ekonomiky, neznamená to ale, že ustupuje od svojich plánov ich postupného zvyšovania.

 

Podľa viacerých ekonómov centrálna banka možno s ďalším zvýšením úrokových sadzieb ešte počká, než bude jasnejší Trumpov ekonomický program, prípadne, či jeho plány zrušiť alebo prehodnotiť obchodné dohody nepovedú k oslabeniu ekonomického rastu alebo k zvýšeniu nervozity investorov.

 

Najbližšie zasadnutie Fedu je naplánované na marec. Keďže banka žiadne signály vzhľadom na zvýšenie úrokových sadzieb neposkytla, trhy budú čakať na najbližší termín, kedy by k takýmto signálom mohlo dôjsť. To bude 14. až 15. február, keď šéfka Fedu Janet Yellenová vystúpi v Kongrese s pravidelnou polročnou správou.

 

Niektorí ekonómovia sú stále presvedčení, že k zvýšeniu úrokových sadzieb by mohlo prísť už v marci. Je to možné v prípade, že podrobnosti Trumpových ekonomických plánov budú dovtedy jasnejšie a trh práce bude pokračovať v posilňovaní.

 

Ďalší očakávajú zvýšenie úrokových sadzieb až v júni. Sú presvedčení, že až vtedy bude jasnejší osud Trumpovho programu na podporu ekonomiky a aj to, ako ekonomika a investori na program zareagujú.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies