Fed opäť podporí americkú ekonomiku, ak to bude potrebné

NETKY.SK • 8 Jún 2012, 06:58 • 2 min
Fed opäť podporí americkú ekonomiku, ak to bude potrebné

Fed opäť podporí americkú ekonomiku, ak to bude potrebné

slovakia

left justify in out

img

Americká centrálna banka Fed je pripravená podporiť ekonomiku, ak to bude potrebné, uviedol šéf Federálneho rezervného systému (Fed) Ben Bernanke. Nesignalizoval však, či banka v blízkom čase pristúpi k ďalším monetárnym stimulom. Bernanke povedal v americkom Kongrese, že Fed monitoruje "veľké riziká" ohrozujúce zotavenie ekonomiky USA spojené s európskou dlhovou a bankovou krízou.
      "Federálny rezervný systém je naďalej pripravený konať, ak to bude potrebné, aby chránil americkú ekonomiku, ak by finančné turbulencie eskalovali," uviedol Bernanke.
      Slabé minulotýždňové údaje z amerického trhu práce a prehĺbenie krízy v eurozóne podporili špekulácie, že Fed opäť prijme opatrenia na podporu krehkej ekonomiky. Podľa Bernankeho sú však vyhliadky amerického vývozu aj napriek európskej kríze dobré.
      Ekonomika USA by mala v najbližších kvartáloch pokračovať v miernom raste, myslí si Bernanke. Poukázal predovšetkým na zvyšovanie spotrebiteľských výdavkov, na ktoré pripadá v Spojených štátoch až 70 % ekonomickej aktivity. Prekážkou oživenia je predovšetkým európska dlhová kríza a realitný trh.
      Európa podľa šéfa Fed síce už prijala celý rad opatrení, ale zrejme bude potrebné vytvorenie fiškálnej únie v eurozóne. Dodal, že situácia amerických bánk sa síce zlepšila, ale európska kríza predstavuje veľké riziko aj pre americký finančný systém a ekonomiku.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies