Farebné diamanty sa vyšplhali na nové maximum, záujem o investičné šperky rastie

NETKY.SK • 12 Júl 2017, 13:30 • 2 min
Farebné diamanty sa vyšplhali na nové maximum, záujem o investičné šperky rastie

BRATISLAVA - Ceny najkvalitnejších ružových diamantov vykazujú od roku 2005 priemerný rast o 14%. Analytici sa ale zhodujú, že ceny porastú ešte rýchlejšie. Austrálsky dol Agryle, ktorý produkuje cez 90% všetkých ružových diamantov, má byť kvôli klesajúcej vyťaženosti uzatvorený už v roku 2021. Podľa Fancy Color Diamond Indexu najväčší rast posledný rok zaznamenali modré diamanty. Za tohtoročný prvý štvrťrok sa zhodnotili o 1,9% a medziročne o 5,7%.

slovakia

left justify in out

O investičné klenoty s farebnými diamantmi je obrovský záujem. Hlavným dôvodom je dlhodobý rast cien. Na popularite majú podiel aj čoraz častejšie správy o dražbách, počas ktorých zmenili majiteľa najhodnotnejšie klenoty v tejto kategórii. Za uplynulý rok sa najviac zvýšila cena modrých diamantov. V dlhodobom horizonte sa však veľmi dobre darí všetkým žiadanejším farbám.

 

Podľa Fancy Color Diamond Indexu počas uplynulých 8 rokov cena modrých vzrástla o 70%, žlté sa zhodnotili o 90% a ružové dokonca o 180%. „Súčasný dopyt po ružových diamantoch výrazne prevyšuje ponuku. Väčšina týchto extrémne vzácnych kameňov býva rezervovaná ešte pred vyťažením. Získanie ružových diamantov je pre klenotníkov veľmi ťažké a vyžaduje veľmi dobré kontakty po celom svete. ALO diamonds je jedno z mála klenotníctiev, ktoré do investičných šperkov zasadzuje žlté, modré, zelené a ružové diamanty. Boli sme vôbec prví, ktorí na Slovensku a v Česku predstavili šperk s prírodne ružovým diamantom," uvádza Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ klenotníctva.

 

Farebné diamanty sú frekvenciou výskytu ozajstné výnimky. „Len jeden z 10 000 vyťažených diamantov je farebný. Aby ste získali modrý diamant, musíte vyťažiť 200 000 diamantov," dodáva Alojz Ryšavý. Trh s ružovými diamantmi sa musí v najbližších štyroch rokoch vysporiadať s obmedzovaním dodávok drahokamov na iba 10% súčasného množstva. Investori, obchodníci, klenotníci aj výrobcovia investičných šperkov z celého sveta upínajú pozornosť k západnej Austrálii, kde sa nachádza kľúčová baňa Argyle.

 

Baňa je otvorená od roku 1983 a v poslednej dobe produkuje stále menej diamantov. Ťažobná spoločnosť Rio Tinto preto plánuje jej zatvorenie už v roku 2021. „Rastúci dopyt a znižujúca sa produkcia v dohľadnej dobe neodvratne zrýchli rast cien ružových diamantov. Podobný vývoj už zaznamenávajú tanzanity, ktorých jediné náleziská produkujú stále menej kameňov a v rámci niekoľkých rokov sa počíta s ukončením ťažby," dodáva Alojz Ryšavý.

 

Súčasný rekord v kategórii najdrahšie vydražený šperk na svete drží od tohtoročného apríla ružový diamant Pink Star zasadený do veľmi jednoduchého prsteňa. Kupec za tento investičný klenot zaplatil takmer 72 miliónov eur. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies