Fantastický Svitko premiérovo víťazom etapy na pretekoch Rely Dakar

NETKY.SK • 13 Január 2016, 16:55 • 2 min
Fantastický Svitko premiérovo víťazom etapy na pretekoch Rely Dakar

LA RIOJA - Slovenský motocyklista Štefan Svitko dosiahol na vytrvalostných pretekoch Rely Dakar životný úspech, keď sa premiérovo v kariére stal víťazom etapy.

slovakia

left justify in out

Po triumfe v stredajšej 10. etape, ktorá viedla z Belénu do La Riojy (431 km), si upevnil 2. priečku v celkovej klasifikácii.

 

Svitko mal po absolvovaní trate, ktorú organizátori ukončili už po štvrtej rýchlostnej skúške vzhľadom na náročné podmienky, náskok 2:54 min pred druhým Argentínčanom Kevinom Benavidesom. Tretí finišoval líder celkového poradia Austrálčan Toby Price s mankom 5:47 min na Svitka. Tridsaťtriročný jazdec Slovnaft Teamu sa stal tretím Slovákom s etapovým triumfom na prestížnej púštnej rely. Vlani sa rovnaký kúsok podaril Ivanovi Jakešovi a predtým v roku 1999 ešte na africkom kontinente aj Jaroslavovi Katriňákovi.

 

Svitko mal po absolvovaní trate, ktorú organizátori ukončili po štvrtej rýchlostnej skúške, náskok 2:54 min pred druhým Argentínčanom Kevinom Benavidesom. Tretí finišoval líder celkového poradia Austrálčan Toby Price s mankom 5:47 min na Svitka. Tridsaťtriročný jazdec Slovnaft Teamu sa stal druhým Slovákom s etapovým triumfom na prestížnej púštnej rely, vlani sa rovnaký kúsok podaril Ivanovi Jakešovi.

 

"Organizátori včera Štefana skrátením etapy trocha nahnevali, tak im to dnes chcel ukázať... Okrem toho sa mi telefonicky posťažoval, že mal v utorok kus smoly. Sedem kilometrov pred tankovaním mu došiel benzín, našťastie mu pomohli domorodci a dali mu dva litre na dojazd. Štefanovo dnešné víťazstvo je skvelá správa. Dosiahol výsledok, na ktorý sme čakali už niekoľko rokov. Teraz veríme, že sa mu podarí udržať si druhé miesto v klasifikácii, čo by bol jeho najlepší výsledok na Dakare. Doma to potom poriadne oslávime," povedal pre TASR pretekárov otec Štefan Svitko st.

 

Jeho syn má pri siedmej účasti na Rely Dakar šancu zaknihovať svoje najlepšie umiestnenie v kariére. Jeho maximom sú zatiaľ dve piate miesta z rokov 2012 a 2015.

 

Výsledky 10. etapy, Belén - La Rioja (431 km):

MOTOCYKLE:

1. Štefan SVITKO (SR/KTM) 4:02:23 h, 2. Kevin Benavides (Arg./Honda) +2:54, 3. Toby Price (Austr./KTM) +5:47, 4. Antoine Meo (Fr./KTM) +7:43, 5. Pablo Quintanilla (Chile/Husqvarna) +9:55, 6. Ricky Brabec (USA/Honda) +13:47

 

zostávajúci program Rely Dakar:

14. januára, 11. etapa: La Rioja - San Juan, 712 km

15. januára, 12. etapa: San Juan - Villa Carlos Paz, 931 km

16. januára, 13. etapa: Villa Carlos Paz – Rosario, 699 km



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies