Exekutíva EÚ dostala odporúčania pre podporu farmárov v rámci potravinového reťazca

NETKY.SK • 14 November 2016, 13:26 • 2 min
Exekutíva EÚ dostala odporúčania pre podporu farmárov v rámci potravinového reťazca

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že v súlade so svojou podporou pre poľnohospodársky sektor zváži odporúčania uvedené v správe Osobitnej skupiny pre poľnohospodárske trhy a prijme vhodné politické opatrenia.

slovakia

left justify in out

Osobitná skupina pre poľnohospodárske trhy, ktorej predsedá bývalý holandský minister poľnohospodárstva a univerzitný profesor Cees Veerman, dnes, po desaťmesačnej práci, predložila eurokomisárovi pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Philovi Hoganovi správu o postavení poľnohospodárov v rámci potravinového reťazca.

 

Komisia upozornila, že vytvorenie osobitnej skupiny zloženej z dvanástich nezávislých expertov odráža zvýšené obavy súvisiace s globálnym vývojom v potravinovom reťazci, a najmä s postavením výrobcu v tomto reťazci.

 

"Vzhľadom na ťažkosti v konkrétnych sektoroch sme konštatovali, že je potrebné úlohu poľnohospodárov v potravinovom reťazci posilniť, aby sa zaručilo, že za svoje produkty dostanú spravodlivú odmenu. Posilnenie vplyvu a postavenia poľnohospodárov je pre mňa jednou z hlavných priorít," uviedol Hogan v reakcii na prijatú správu. Tá je podľa jeho slov vítaným príspevkom k diskusii o tom, ako tento cieľ dosiahnuť.

 

Pre obavy že poľnohospodári znášajú hlavnú záťaž kolísania cien a dlhotrvajúcich období nízkych cien, osobitná skupina dospela v správe k záveru, že politický rámec týkajúci sa dodávateľského reťazca "je možné a potrebné naďalej zlepšovať".

 

Experti vyzvali na zavedenie nových pravidiel na úrovni EÚ, ktoré by sa týkali niektorých nekalých obchodných praktík, ako aj vykonávania účinných režimov presadzovania predpisov v členských štátoch, napríklad s využitím rozhodcov. K ďalším odporúčaniam patrí zvýšenie transparentnosti trhu, posilnenie spolupráce medzi poľnohospodármi, uľahčovanie prístupu poľnohospodárov k finančným prostriedkom a lepšie využívanie nástrojov na riadenie rizík.

 

Osobitná skupina pre poľnohospodárske trhy, ktorá bola ustanovená v januári 2016, sa zaoberala sériou otázok, ktoré budú základom pre diskusie o spoločnej poľnohospodárskej politike po roku 2020, pričom poukázala na výzvy vyplývajúce z klimatickej zmeny, nedostatku vody a fosílnych zdrojov energie. Skupina poukázala aj na to, aké dôležité je odmeňovať poľnohospodárov za poskytovanie verejných statkov a služieb a navrhla možnosť zavedenia prvkov politiky integrovaného riadenia rizík na úrovni EÚ. V správe sa tiež zdôrazňuje význam výskumu a inovácií a prilákania mladých poľnohospodárov do tohto odvetvia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies