Exekúcie sa pre pandémiu neprerušia

NETKY.SK • 28 Január 2021, 11:00 • 2 min
Exekúcie sa pre pandémiu neprerušia

Exekúcie sa kvôli pandémii neprerušia. Zostávajú zachované.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Slovenská komora exekútorov upozornila, že v súvislosti s aktuálnymi opatreniami proti pandémii sa exekúcie neprerušujú. Všetky povinnosti dlžníkov a veriteľov zostávajú zachované. Národná rada novelizáciou niektorých zákonov dočasne upravila vybrané kompetencie súdnych exekútorov a prerušila plynutie niektorých lehôt.

 

img

 

Súdny exekútor nesmie do 28. februára vykonať dražbu alebo iný proces, smerujúci k predaju majetku dlžníka. Tak isto nesmie vykonať exekúciu predajom nehnuteľnosti, no všetky dovtedy vykonané kroky, ako napríklad blokácia nehnuteľnosti, ostávajú v platnosti. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová.

 

Do 28. februára sú prerušené aj lehoty na podanie námietok proti exekúcii začatej pred 31. marcom 2017, na podanie návrhu na zastavenie exekúcie začatej po 1. apríli 2017, na podanie námietok proti upovedomeniu o zastavení starej exekúcie a na podanie opätovného návrhu na vykonanie exekúcie pre veriteľa v prípade zastavenia starej exekúcie.


„Plynutie všetkých lehôt v uvedených prípadoch, ktoré sa začali pred dňom účinnosti nového zákona, teda pred 19. januárom, sa až do 28. februára preruší. Od 1. marca začnú tieto lehoty opäť plynúť, a to tým dňom, v ktorom boli v deň účinnosti zákona. Ak teda niekomu uplynulo ku dňu účinnosti napríklad päť dní z lehoty na podanie námietok proti exekúcii, 1. marca začne opäť plynúť lehota svojím šiestym dňom a skončí sa 10. marca,“ vysvetlil prezident komory Miroslav Paller.

 

img


Exekútorské úrady fungujú v štandardnom režime päť dní v týždni a päť hodín denne, na ich návštevu sa však nevzťahuje výnimka zo zákazu vychádzania, občania ich teda nemôžu navštíviť ale môžu ich kontaktovať prostredníctvom e-mailov, či telefonicky. Pri plnení  finančných záležitostí môžu dlžníci využiť bezhotovostný platobný styk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies