Evakuácia rozdelila takmer 50 percent rodín z prefektúry Fukušima

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 06:59 • 2 min
Evakuácia rozdelila takmer 50 percent rodín z prefektúry Fukušima

FUKUŠIMA - Takmer polovica rodín, ktoré odišli z japonskej prefektúry Fukušima, kde v dôsledku silného zemetrasenia došlo pred vyše tromi rokmi k jadrovej havárii, žije oddelene pre problémy s bývaním, požiadavky zamestnávateľov a školskú dochádzku detí.

slovakia

left justify in out

Konštatuje sa to v najnovšom prieskume prefektúry, ktorého výsledky zverejnili dnes, informovala agentúra Kjódó. Podobné štúdie sa uskutočnili aj predtým, ale toto je prvýkrát, čo bola pokrytá celí prefektúra, vrátane tých, ktorých museli evakuovať, a tých, ktorí odišli dobrovoľne.

 

Vláda prefektúry Fukušima zaslala dotazníky 62.812 rodinám, odpovede dostala od 20.680 z nich. Zistila, že takmer 49 percent domácností, ktoré pred nehodou v jadrovej elektrárni Fukušima-I žili pod jednou strechou, sú rozdelené.

 

Zo zhruba 132.500 evakuovaných osôb sa 5000 usídlilo v prefektúre Jamagata, čo je druhé najväčšie množstvo po hlavnom meste Tokio.

 

Podľa prieskumu 67,5 percenta domácností uviedlo, že ich členovia sa sťažujú na fyzické a psychické problémy.  Viac ako polovicu prípadov tvoria ťažkostí so spánkom a neschopnosť užiť si život ako pred katastrofou.

 

Z obyvateľov, ktorí vyjadrili túžbu vrátiť sa do svojich domovov, 40,9 percenta uviedlo, že tak urobia, "ak sa zmiernia ich obavy a účinky žiarenia".

 

Jadrová elektráreň stále zápasí s množstvom problémov. Najčastejšie to býva únik vysoko kontaminovanej vody, ktorá sa hromadí v záchytných nádržiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies