EÚ:Slovensko má záujem prideliť Čiernej Hore kandidátsky status EÚ už v decembri

NETKY.SK • 23 November 2010, 08:14 • 2 min
EÚ:Slovensko má záujem prideliť Čiernej Hore kandidátsky status EÚ už v decembri

EÚ:Slovensko má záujem prideliť Čiernej Hore kandidátsky status EÚ už v decembri

slovakia

left justify in out

img

Slovensko sa bude zasadzovať za to, aby bol Čiernej Hore udelený status kandidátskej krajiny už na decembrovom summite Európskej únie. Po dnešnom dvojetapovom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Milan Ježovica, ktorý Slovensko na rokovaniach reprezentoval.
"Veľmi nám záleží na tom, aby v záveroch decembrového summitu bola výrazná zmienka o rozširovaní. Osobitne sa naše presvedčenie týka Čiernej Hory a v jej prípade udelenie kandidátskeho statusu. Myslíme si, že takýto úkon nezakladá nárok na to, aby sa krajina stala členskou krajinou, ale je to krok, ktorý povzbudzuje ďalšie úsilie, ktoré vyvíjajú na ich ceste do EÚ," povedal Ježovica. Dodal, že to nie je ojedinelá iniciatíva, ale k takémuto kroku sa stavia pozitívne aj Európske komisia, ktorá nad priebehom integračného procesu dohliada.
Ukrajina dnes v Bruseli podpísala Akčný plán o podmienkach, ktoré musí splniť na to, aby EÚ stiahla vízovú povinnosť vzťahujúcu sa na jej obyvateľov. Podľa Ježovicu to následky pre Slovensko nebude mať žiadne, keďže ide o prirodzený proces, ale netrúfol si odhadnúť časový termín, kedy by mohli Ukrajinci cestovať do schengenského priestoru bez víz.
"EÚ je predovšetkým o pravidlách. Ak chceme liberalizovať vízový styk, musíme trvať na tom, aby boli naplnené požiadavky a predpoklady naplnené. Je to o prirodzenom procese, ktorému chceme pomáhať, aby sme nepoškodzovali záujmy Slovenska, ani EÚ, ale naopak, aby sme prispeli k lepším kontaktom medzi ľuďmi," doplnil Ježovica.
Šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg si myslí, že časové rozpätie k bezvízovému styku bude ovplyvnené aj progresom ostatných krajín, ktoré ešte rovnako ako Kyjev čakajú na odstránenie tejto administratívnej bariéry pri cestovaní.
"Nemyslím si, že by pustili niekoho pred ostatnými. Podľa mňa to bude ešte nejaký čas trvať," vyjadril sa skepticky Schwarzenberg.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies