Európu zasiahne orkán v priebehu niekoľkých hodín

NETKY.SK • 13 September 2017, 15:09 • 2 min
Európu zasiahne orkán v priebehu niekoľkých hodín

BRATISLAVA – Silné hurikány, ktoré čoraz častejšie zasahujú pobrežie USA, nám zatiaľ nehrozia. No obrovské výkyvy počasia netreba podceňovať.

slovakia

left justify in out

Hurikán, ktorý v posledných dňoch zasiahol Karibik nás neohrozujú. Európske krajiny by sa však mali pripraviť na silný vietor so silou orkánu. Veterná búrka v priebehu niekoľkých hodín zasiahne pobrežie Severného mora, rýchlosť vetra dosiahne 130 kilometrov za hodinu.  „Hlavným zdrojom hurikánov je vysoká povrchová teplota oceánu, ktorý poskytuje ,palivo' pre tento nebezpečný jav. Voda je najteplejšia v oblasti rovníka, kde sa hurikány tvoria. Vďaka rotácii Zeme prúdi vzduch v oblasti rovníka od východu na západ a takisto tam prevládajú vzostupné prúdy, čo určuje aj smer pohybu hurikánov. Často zasahujú oblasti Karibiku či USA, niekedy dorazia ich pozostatky aj do Európy,“ informoval klimatológ Ľubomír Franko. 

 

Meteorológia upozorňujú na kolísavé septembrové počasie a suchší október. Taktiež tvrdia, že hovoriť o predpovediach počasiach na tak ďaleko dopredu sa nedá, môžu iba informovať o vyhliadkach. „Globálne otepľovanie spôsobuje, že spolu s rastúcou priemernou teplotou vzduchu sa taktiež dvíha teplota vody v moriach a oceánoch. Dva silné hurikány, ktoré potrápili Karibik a USA boli také extrémne aj preto, že vody západného Atlantiku boli tento rok mimoriadne teplé. Voda v okolí Floridy dosahovala pred príchodom hurikánu Irma teplotu až +30°C a v Miami dokonca +31°C. Hurikány tak mali z čoho čerpať energiu. Aj vody Stredozemného mora dosahovali tento rok rekordné hodnoty. „Jadran sa v lete ohrial lokálne až na +28°C a Tyrrhenské more dosahovalo teplotu až +30°C. Aktuálne sú vody Stredozemného mora a Jadranu teplejšie o zhruba 2-3°C v porovnaní s dlhodobým teplotným priemerom,“ zhrnul odborník.

 

Veľmi teplé Stredomorie by malo byť na jeseň a v zime zásobárňou energie pre vznikajúce tlakové níže v tejto oblasti. Môžu byť pomerne hlboké a výrazné. „Tieto tlakové níže ovplyvňujú za určitých podmienok aj počasie u nás. Vyhliadky naznačujú, že neskoršia jeseň a zima by v oblasti Stredomoria, Balkánu a čiastočne aj v našej oblasti mala byť vlhká a veterná. Či však bude upršaná, alebo naopak veľmi zasnežená, bude závisieť od prúdenia vzduchových más v našej oblasti," uviedol Franko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies