Európsky parlament zriadil pre emisný škandál vyšetrovací výbor

NETKY.SK • 17 December 2015, 15:00 • 2 min
Európsky parlament zriadil pre emisný škandál vyšetrovací výbor

BRATISLAVA - Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok rozhodli o zriadení vyšetrovacieho výboru, ktorý by mal preskúmať porušovanie legislatívy EÚ pri meraní emisií v automobilovom priemysle, ako aj údajné zlyhania členských štátov a Európskej komisie (EK) pri presadzovaní pravidiel EÚ. Informovala o tom tlačová atašé Európskeho parlamentu Soňa Mellak.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovací výbor by mal pozostávať zo 45 poslancov, ktorí by od začiatku svojej činnosti do šiestich mesiacov mali predložiť priebežnú správu a do jedného roka záverečnú správu. Výbor by mal vyšetriť údajné zlyhanie EK pri posudzovaní skúšobných cyklov používaných na meranie emisií, údajné zlyhanie EK a orgánov členských štátov pri prijímaní opatrení na dohľad a presadzovanie zákazu rušiacich zariadení, ďalej údajné zlyhanie EK pri včasnom zavedení testov odrážajúcich skutočné jazdné podmienky a nakoniec údajné zlyhanie členských štátov pri stanovení sankcií uplatniteľných voči výrobcom za porušovanie pravidiel.


Výbor by mal podľa informácií Európskeho parlamentu tiež zhromaždiť a preskúmať také informácie, aby zistil, či EK a členské štáty mali dôkazy o používaní rušiacich mechanizmov ešte pred vypuknutím škandálu 18. septembra tohto roku. Podľa odhalení amerických orgánov automobilová spoločnosť Volkswagen využívala vo svojich automobiloch softvér na zníženie emisií oxidu dusíka počas testovania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies