Európska únia stráca ročne na daniach viac ako bilión eur!

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 13:58 • 2 min
Európska únia stráca ročne na daniach viac ako bilión eur!

BRUSEL - Boj s daňovými únikmi je jednou z tém dnešného summitu Európskej únie (EÚ). Podľa odhadu odborníkov únia prichádza ročne na daniach o viac ako bilión eur pre útek veľkých firiem do daňových rajov.

slovakia

left justify in out

Aj to je dôvod, prečo sa dnešné rokovania, na ktorých sa pôvodne malo diskutovať o energetickej politike EÚ, rozšírili o ďalšiu tému, a to, ako spoločnými silami zabrániť únikom daní. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.

Najnovšia séria vyšetrovaní v Británii, Francúzsku a USA odhalila, aké nízke dane platia veľké nadnárodné firmy, ako sú Amazon, Google i Apple, keď si vypracujú dômyselnú štruktúru a svoje prevádzky "rozložia" po celej únii. Na ilustráciu, americký koncern Apple podľa výsledkov vyšetrovania zaplatil zo svojich príjmov v zahraničí iba 2-% daň, a to vďaka využitiu "diery" v írskych daňových zákonoch. Britské úrady zase zistili, že britská divízia spoločnosti Amazon zaplatila z vlaňajších tržieb vo výške 6,5 miliardy USD (5,05 miliardy eur) daň v hodnote 3,7 milióna USD.

Podľa zdrojov z únie chce Brusel nájsť spôsob, ako zabrániť týmto praktikám. V návrhu záverečného komuniké, ktorý obsahuje deväť bodov, ale môže sa ešte zmeniť, európski lídri navrhujú sprísniť daňovú politiku vrátane pravidiel pre firemné dane, zlepšiť spoluprácu medzi daňovými úradmi a tiež vyšetrovateľmi, a to všetko chcú stihnúť ešte do konca tohto roka. No žiadne konkrétne opatrenia dnes lídri nechvália. Podľa Bruselu sú totiž zmeny daňových zákonov výlučne v kompetencii jednotlivých členských štátov. 

Okrem daní je na programe dnešných rokovaní aj energetická politika únie. Lídri budú hľadať spôsob, ako by mohla energetika prispieť k hospodárskemu rastu EÚ, pričom sa prvýkrát zamerajú aj na ceny energií. A neobídu ani kontroverznú ťažbu bridlicového plynu, ktorá znepokojuje ochrancov životného prostredia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies