Európska únia sa bude pravdepodobne rozširovať

NETKY.SK • 24 Január 2020, 18:54 • 2 min
Európska únia sa bude pravdepodobne rozširovať

TIRANA - Predseda Európskej rady (ER) Charles Michel počas dnešných hodín povedal, že Európska únia v najbližších týždňoch uskutoční "intenzívne rokovania" v súvislosti so svojim budúcim rozširovaním.

slovakia

left justify in out

Smerovanie EÚ

Michel sa v albánskom hlavnom meste Tirana stretol s premiérom Edim Ramom. Predseda ER povedal, že "budúcnosť západného Balkánu by mala smerovať k Európe".

 

img

 

Vyjadrenie na sociálnej sieti

Michel na Twitteri napísal, že predmetom rozhovorov s Ramom bude budúcnosť rozširovania Únie a májový summit EÚ - západný Balkán v Záhrebe. Hlavy vlád a štátov nedokázali v októbri 2019 dosiahnuť dohodu o spustení prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom. Európska komisia (EK) na konci mája začatie týchto prístupových rokovaní odporučila.

 

Francúzsko je proti

Proti otvoreniu rokovaní bol najviac francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý argumentoval, že najprv by malo dôjsť k reforme prístupových procesov, až potom by sa malo rozhodovať o prizvaní ďalších krajín. Brusel pripravuje novú metodológiu rozširovania EÚ, ktorá bude v priebehu najbližších týždňov pripravená na rokovania.

 

img

 

Snaha o členstvo v EÚ balkánske krajiny povzbudila k prijímaniu politických i hospodárskych reforiem.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies