Európska komisia žaluje Slovensko pre invalidné dávky

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:53 • 2 min
Európska komisia žaluje Slovensko pre invalidné dávky

BRATISLAVA - Európska komisia (EK) podala podnet na začatie konania proti Slovensku na Súdnom dvore Európskej únie za to, že nevypláca dávky v invalidite osobám s ťažkým zdravotným postihnutím žijúcim v inom členskom štáte EÚ.

slovakia

left justify in out

Peňažný príspevok na opatrovanie, peňažný príspevok na osobnú asistenciu a peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím totiž Slovensko poskytuje iba tým osobám, ktoré žijú na Slovensku. Komisia sa domnieva, že tieto dávky by sa mali vzhľadom na svoj účel a zákonom vymedzené kritériá nárokovateľnosti poskytovať aj osobám, ktoré sú poistené na Slovensku a žijú v inom členskom štáte EÚ. Slovensko tak podľa komisie porušuje právne predpisy EÚ v oblasti koordinácie sociálneho zabezpečenia.

Komisia v tejto veci obdržala mnoho sťažností od slovenských dôchodcov a ich rodinných príslušníkov s bydliskom v zahraničí. V októbri 2012 EK požiadala Slovensko o nápravu, ale nedostala žiadne informácie o krokoch smerujúcich k náprave. "Naopak, slovenské orgány vo svojej oficiálnej odpovedi komisii potvrdili, že tieto dávky sa nevyplácajú osobám s ťažkým zdravotným postihnutím žijúcim v inom členskom štáte, ako je Slovensko," uviedla EK. Slovensko podľa komisie argumentovalo tým, že tieto dávky sú dávkami sociálnej pomoci, ktoré nepatria do rozsahu pôsobnosti európskeho nariadenia a že tieto dávky nie sú žiadnym spôsobom spojené s rizikom, na ktoré sa vzťahuje príslušné nariadenie. "Na základe judikatúry Súdneho dvora EÚ však komisia s názorom slovenských orgánov nesúhlasí," dodáva EK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies