Europol a Gruzínsko podpísali dohodu o strategickej polupráci proti cezhraničnej trestnej činnosti

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 15:27 • 2 min
Europol a Gruzínsko podpísali dohodu o strategickej polupráci proti cezhraničnej trestnej činnosti

BRUSEL - Policajná agentúra EÚ Europol a Gruzínsko uzavreli dnes dohodu o operačnej a strategickej spolupráci a o rozšírení spolupráce v oblasti boja proti závažnej a organizovanej cezhraničnej trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

Dohodu podpísal riaditeľ Europolu Rob Wainwright a gruzínsky minister vnútra Giorgi Mgebrišvili. Dohoda je reakciou na naliehavé problémy vyplývajúce z medzinárodného organizovaného zločinu a terorizmu. Umožňuje výmenu informácií vrátane osobných údajov ľudí podozrivých z trestnej činnosti, a tiež spoločné plánovanie operačných aktivít.

 

Podpísaná dohoda sa vzťahuje na všetky oblasti trestnej činnosti, na ktoré sa vzťahuje mandát Europolu.

 

"Europol je odhodlaný posilniť spoluprácu s Gruzínskom a uznáva, že účinná spolupráca v oblasti presadzovania práva je dôležitým prvkom prehlbovania vzťahov medzi Gruzínskom a EÚ", uviedol Wainwright. Podľa ministra Mgebrišviliho táto dohoda predstavuje pre Gruzínsko ďalší "dôležitý krok vpred na ceste k európskej integrácii".

 

Gruzínsko má v rámci dohody vytvoriť tzv. národný styčný úrad, ktorý bude pôsobiť ako ústredný kontaktný bod medzi Europolom a príslušnými orgánmi Gruzínska.

Dohoda o prehĺbenej spolupráci, ktorú ešte musí ratifikovať gruzínska strana, znamená dôraznejší boj proti javom, ktoré trápia obe strany - obchodovaniu s drogami, organizovanej trestnej činnosti, majetkovej a počítačovej kriminalite a prevádzačstvu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies