Nevynechávajte tuky! Vedci zistili, pred akým závažným ochorením nás chránia

NETKY.SK • 21 November 2021, 14:00 • 2 min
Nevynechávajte tuky! Vedci zistili, pred akým závažným ochorením nás chránia

BRATISLAVA - Je pravdou, že priveľa tukov zvyšuje cholesterol, môže upchať cievy alebo vedie k riziku mŕtvice a iným typom srdcových ochorení. Nehovoriac o obezite či rakovine. Avšak pokiaľ ide o mŕtvicu, vinníkom je skôr typ tuku a nie jeho množstvo. Vedecký tím to uviedol počas prezentácie na stretnutí Americkej kardiologickej asociácie.

slovakia

left justify in out

Štúdia, ktorú predstavili, zistila, že ľudia, ktorí konzumujú väčšinou rastlinné tuky, majú o 12 % nižšie riziko mŕtvice. Na druhej strane, konzumenti živočíšnych nasýtených tukov majú o 16 % vyššiu šancu, že utrpia mŕtvicu. „Naše zistenia dokazujú, že typ tuku a rôzne zdroje tukov sú oveľa dôležitejšie, ako celkové množstvo tuku v strave v súvislosti s prevenciou kardiovaskulárnych ochorení, vrátane mŕtvice,“ povedal vedúci výskumu Fenglei Wang z Harvard T.H. Chan School of Public Health v Bostone.

 

img

 

Tuky sú potrebné na prežitie. Pomáhajú absorbovať vitamíny z jedla, pomáhajú k správnemu fungovaniu hormónov, pri tvorbe buniek, dodávajú energiu a udržujú nás v teple. Tuky zo zeleniny, orechov a rýb dokážu znížiť hladinu cholesterolu a prispievajú k lepšiemu zdraviu.

 

Prečítajte si tiež: Nebezpečné fibrózy a čo túto zákernú chorobu spôsobuje?

 

Alice Lichtenstein z Cardiovascular Nutrition Laboratory na Tufts University v Bostone uviedla, že medzi najvhodnejšie zdroje týchto tukov patria kukuričný, saflorový, slnečnicový, sójový, repkový alebo olivový olej. „Tieto oleje možno použiť na prípravu jedál,“ dodala.


img

 

Nasýtené tuky nie sú vo všeobecnosti práve najzdravšie. Väčšinou pochádzajú z červeného a spracovaného mäsa a pri izbovej teplote sú tuhé. „Mierne zníženie konzumácie červeného a spracovaného mäsa môže znížiť celkovú úmrtnosť o 13 %, úmrtnosť spojenú so srdcovými ochoreniami o 14 %, úmrtnosť na rakovinu o 11 % a riziko cukrovky 2. typu o 24 %,“ vyjadril sa jeden z hlavných autorov novej štúdie Frank Hu.

 

Možno vás zaujme: Sklerodermia – keď priveľa kolagénu škodí

 

Z výskumu tiež vyplýva, že mliečny tuk, vrátane syrov, masla, mlieka, zmrzliny či smotany, nie je spojený s vyšším rizikom mŕtvice. Odborníci už dlho diskutujú o úlohe mliečnych výrobkov v strave. Je jasné, že sú najdôležitejším zdrojom vápnika.

 

img

 

Počas rozsiahlej štúdie analyzovali dáta pokrývajúce 27 rokov od vzorky 120 000 zdravotníkov, ktorí sú súčasťou jednej z dvoch najdlhšie fungujúcich štúdií zameraných na stravovanie v USA. Medzi limitujúce faktory analýzy patria dominancia belochov (97 %) a fakt, že respondenti sami uvádzali všetky informácie každé štyri roky. „Ak si chcete udržať zdravú hmotnosť, vyberte si celozrnné výrobky, rastlinné proteíny a rôzne druhy ovocia a zeleniny. Zároveň obmedzujte soľ, cukor, živočíšne tuky, spracované potraviny a alkohol,“ dodala Alice Lichtenstein.

 

K téme: Ako a prečo trénovať po päťdesiatke?




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies