Keďže Európa zaznamenáva obrovské nedostatky medu, tak sme začali vo veľkom dovážať "fejky" z Číny

NETKY.SK • 11 September 2017, 10:48 • 2 min
Keďže Európa zaznamenáva obrovské nedostatky medu, tak sme začali vo veľkom dovážať "fejky" z Číny

BRATISLAVA – Európa, ktorá má vysokú spotrebu medu, čoraz viac dováža pančovaný med z Číny, do ktorého pridávajú cukor alebo rôzne cukrové sirupy, ktorými tak umelo zväčšujú objemy. Informovalo o tom európske výskumné centrum na základe vykonávaných testov.

slovakia

left justify in out

Výskumná inštitúcia EK, ktorá sa sústreďuje na odhaľovanie falšovaných potravín. Testujú viacero dovážaných potravín a med sa umiestnil na 6. mieste najčastejšie dovážaných falošných potravín. Výskumné centrum otestovalo 2264 vzoriek zo všetkých krajín EÚ a zo všetkých stupňov dodávateľského reťazca. Až 20% z týchto vzoriek označili pritom za akési medové zmesi, ktoré obsahujú cukor. Pridaním cukru alebo cukrových sirupov dochádza k zväčšovaniu objemov, čo je hlavným dôvodom prečo dochádza k podvodom na mede.

 

Vo veľa prípadoch sa potvrdilo, že spotrebiteľ si bežne kúpi v nevedomosti niečo, čo sa na med iba podobá. Inštitút sa v rámci ochrany práv spotrebiteľov snaží odhaľovať falošné potraviny a zamedziť ich dovozu. Podľa európskeho práva je med prírodná potravina, vyprodukovaná včelou z nektáru rastlín, ten včely zbierajú, transformujú s použitím vlastných špecifických látok, uložia, vysušia a uložia v medových plástoch, aby dozrel.

 

Aj napriek kontrolám platí to, že kto chce systém obísť, ten si spôsob vždy nájde. Spôsobov ako med falšovať je totiž príliš veľa. “Je to ako dopingová analýza v športe. Ľudia, ktorí testujú doping nikdy nevedia, že na trhu je nová droga”, hovorí profesor štrukturálnej biológie z univerzity v nemeckom Bayreuthe Stephan Schwarzinger. “Keď si uvedomíte, koľko sirupov je na trhu, neexistuje jedna technológia, ktorá by ich odhalila všetky. Musíte testovať mnoho chemických a fyzických parametrov.”

 

Med je veľmi populárnym dochucovadlom hlavne u Európanov, jeden človek v priemere skonzumuje až 0,7 kila v priebehu roka. Najviac medu sa skonzumuje v Rakúsku a Grécku. No podmienky v poľnohospodárstve sa zhoršujú, včelári zaznamenávajú obrovské úhyny včiel a tak sa v Európe produkuje čoraz menej medu ako v minulosti. Dôvodom je používanie pesticídov, znečistenie, strata prostredia kvôli urbanizácii a pod. Až polovica objemu medu skonzumovaná v EÚ sa dováža z Číny. Najviac sa pritom dováža do Británie, Španielska či Belgicka. 

 

Celosvetovo klesá produktivita včelých spoločenstiev. To sú dôvody, pre ktoré je vysoká čínska produkcia nanajvýš podozrivá. Aby ušetrili čas, zbierajú ešte nedozretý med a finalizujú ho umelo s pridaním sirupov.

 

Medzinárodná organizácia vývozcov medu (IHEO) upozorňuje na novodobé nekalé praktiky niektorých odberateľov z Číny, ktorí nakupujú med vo veľkom, potom ako dorazí na európsky kontinent ho jednoducho preklasifikujú a predávajú ho ako tovar, ktorý bol vyrobený v tunajšej krajine. Vývozy z niektorých európskych krajín vrátane Slovenska podľa ich údajov stúpli paralelne s dovozom lacného čínskeho medu. Týkať sa to má Španielska, Slovenska, Portugalska, Holandska, Litvy, Talianska, Írska, Nemecka a Belgicka.

 

Mohlo by vás zaujímať: VIDEO Včely sú tretie najdôležitejšie hospodárske zvieratá, ako ich zachrániť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies