Európa je už na sankciách dohodnutá, chýba zatiaľ vhodná metóda

NETKY.SK • 16 September 2010, 12:09 • 2 min
Európa je už na sankciách dohodnutá, chýba zatiaľ vhodná metóda

Európa je už na sankciách dohodnutá, chýba zatiaľ vhodná metóda

slovakia

left justify in out

Slovensko bude presadzovať len vytvorenie férovej metódy na sankcionovanie rozpočtovo nedisciplinovaných členských krajín. Naznačila to dnes slovenská premiérka Iveta Radičová, ktorá sa pred mimoriadnym summitom v Bruseli zúčastnila na pracovných raňajkách krajín Vyšehradskej štvorky za účasti stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya.
"Európsky semester podporujeme, myslím si, že tam ani pri jednej krajine neexistujú výhrady zo strany štátov V4. To, čo je otvorené, je systém sankcií. Vyvoláva to množstvo technických, ale vážnych problémov. Napríklad pri siahaní na podporu z eurofondov máte projekty, ktoré sa týkajú viacerých členských štátov. Ak jedna krajina nedodrží pravidlá, prečo by mali byť trestané tie ostatné? Je ešte potrebné doriešiť množstvo súvislostí nadväzujúcich na proces sankcií. Zhoda tu je, momentálne sa hľadá spôsob, akým to vyriešiť," povedala Radičová.
Ohľadom listu, ktorý podpísali ministri financií deviatich členských krajín, medzi nimi aj Slovenska, o nezahrnutí nákladov na dôchodkovú reformu do národných deficitov, reagovala Radičová, že "stále sa hľadá účtovnícka metóda, ktorou by sa to dalo dosiahnuť". Túto tému však delegácie Poľska, Švédska, Maďarska, Česka, Rumunska, Slovenska, Bulharska, Litvy a Lotyšsko asi nebudú na dnešnom summite otvárať.
Predsedníčka vlády SR, ktorá dnes absolvuje svoju premiéru v Bruseli na stretnutí najvyššej úrovne, podotkla, že neodhlasovanie slovenskej časti pôžičky Grécku už nefiguruje medzi hlavnými témami v ústredí Európskej únie. "Na stretnutí Európskej ľudovej strany v stredu večer už vôbec nič o Grécku neodznelo. Európska únia je postavená na princípe solidarity, ale aj na princípoch tolerancie a demokracie. Členská krajina v tomto procese má právo zaujať vlastné stanovisko," uzavrela Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies