Eurokomisia navrhla zdvojnásobiť financie pre Erasmus v rokoch 2021-27

NETKY.SK • 30 Máj 2018, 14:34 • 2 min
Eurokomisia navrhla zdvojnásobiť financie pre Erasmus v rokoch 2021-27

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu navrhla, aby v rámci budúceho dlhodobého rozpočtu EÚ (2021 – 2027) bol zdvojnásobený objem finančných prostriedkov vyčlenených na študentský výmenný program Erasmus. Znamená to alokácie vo výške 30 miliárd eur.

slovakia

left justify in out

Exekutíva EÚ pripomenula, že vďaka programu Erasmus, ktorý je vnímaný ako podstata Európy bez hraníc, môžu už teraz milióny mladých Európanov študovať, odborne sa vzdelávať alebo učiť sa v zahraničí a je to pre nich aj šanca získať nové skúsenosti, zvýšiť si povedomie o Európe a zlepšiť svoje možnosti na pracovnom trhu. EK vyjadrila nádej, že s dvojnásobným objemom financií bude tento program ešte účinnejší pri podpore politických cieľov, akým je vytvorenie európskeho vzdelávacieho priestoru do roku 2025, posilnenie postavenia mladých ľudí a podpora európskej identity prostredníctvom politík v oblasti mládeže, vzdelávania a kultúry.

 

Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics ocenil, že sa EK odvážila na zdvojnásobenie rozpočtu na program Erasmus. "Je to zďaleka najväčší nárast rozpočtu EÚ, ktorý sme kedy predložili v súvislosti s niektorým programom," uviedol a vyzval členské štáty a Európsky parlament, aby tento rozpočtový návrh podporili.

 

Z 30-miliardovej sumy pre Erasmus chce EK vyčleniť 25,9 miliárd eur na vzdelávanie a odbornú prípravu, 3,1 miliardy eur na mládež a 550 miliónov eur na šport. Cieľom vyššieho rozpočtu je zvýšiť počet prijímateľov (odhadom až 12 miliónov ľudí v rokoch 2021 – 2027), osloviť ľudí zo všetkých sociálnych prostredí, budovať užšie vzťahy so zvyškom sveta, zamerať sa na podporu výhľadovo orientovaných oblastí štúdia (energia z obnoviteľných zdrojov, zmeny klímy, environmentálne inžinierstvo, umelá inteligencia, dizajn) a podporiť európsku identitu skúsenosťami s cestovaním po krajinách Únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies