EÚ uvalila sankcie na iránsku banku Tejarat, ktorá financuje jadrový výskum

NETKY.SK • 24 Január 2012, 10:32 • 2 min
EÚ uvalila sankcie na iránsku banku Tejarat, ktorá financuje jadrový výskum

EÚ uvalila sankcie na iránsku banku Tejarat, ktorá financuje jadrový výskum - Politika Diplomati z Európskej únie v noci na dnes rozhodli, že na existujúci zoznam sankcií voči Iránu zaradia aj iránsku štátnu banku Tejarat. V pondelok (23.

slovakia

left justify in out

img

Diplomati z Európskej únie v noci na dnes rozhodli, že na existujúci zoznam sankcií voči Iránu zaradia aj iránsku štátnu banku Tejarat. V pondelok (23. januára) túto banku na svoj zoznam sankcií zaradili aj Spojené štáty.
      Tretia najväčšia iránska banka a jedna z mála iránskych finančných inštitúcií, ktoré majú spojenie s globálnym finančným prostredím, je podozrievaná z priameho napomáhania vládnemu režimu pri vývoji jadrového programu.
      V pondelok predstavitelia európskej diplomacie zaviedli embargo na predaj iránskej ropy a ropných produktov a zhodli sa na uplatnení sankcií voči iránskej centrálnej banke a ďalším štátnym finančným inštitúciám pri obchodovaní s diamantmi, zlatom a ďalšími vzácnymi kovmi.
      Podľa zdrojov EÚ bola banka Tejarat v posledných rokoch priamo zapojená do sprostredkovateľských aktivít pre iránske vojenské kruhy zaoberajúce sa jadrovým výskumom. Minulý rok mala banka previesť niekoľko desiatok miliónov amerických dolárov na účet iránskej Organizácie pre atómovú energiu, ktorá za tieto peniaze zakúpila oxid uránu alebo takzvaný žltý koláč, používaný na obohacovanie uránu. Vysoko obohatený urán je použiteľný na výrobu jadrových hlavíc.
      Banka Tejarat je zo strany EÚ okrem iného podozrievaná z toho, že pomáhala ostatným iránskym bankám, na ktoré už boli uvalené medzinárodné sankcie, obchádzať tieto reštrikcie. Poskytovaním finančných služieb pre iné iránske banky sa banka Tejarat podieľala na financovaní aktivít pobočiek iránskych Revolučných gárd a ďalších vojenských organizácií, tvrdia diplomatické zdroje EÚ.
      Pondelňajšie sprísnenie sankčného režimu EÚ voči Iránu, ktoré priblížilo Európu viac k politike Spojených štátov, má za cieľ prinútiť Irán sadnúť si k rokovaciemu stolu a zastaviť vývoj v jadrovej oblasti, ktorý sa nebezpečne blíži k výrobe atómových zbraní.
      Irán opakovane odmieta medzinárodnú kritiku svojho jadrového výskumu a tvrdí, že vývoj v tejto oblasti slúži výlučne na mierové účely.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies