EÚ podpísala trojročný podporný program stability EMS pre Grécko

NETKY.SK • 20 August 2015, 13:15 • 2 min
EÚ podpísala trojročný podporný program stability EMS pre Grécko

BRUSEL - Európska komisia (EK) v stredu (19.8.) večer podpísala s Gréckom memorandum o porozumení na účely nového podporného programu stability.

slovakia

left justify in out

Európsky mechanizmus pre stabilitu (EMS) uvoľní počas nasledujúcich troch rokov 86 miliárd eur v podobe úverov. Za predpokladu, že grécka vláda vykoná reformy zamerané na riešenie hlavných hospodárskych a sociálnych výziev vymedzených v memorande.

 

Komisia v dnešnej správe pre médiá uviedla, že program, ktorý si vyžiadal mesiace intenzívnych rokovaní, pomôže odstrániť neistotu, stabilizovať hospodársku a finančnú situáciu a pomôže Aténam obnoviť udržateľný rast založený na zdravých verejných financiách, posilnenej konkurencieschopnosti, fungujúcom finančnom sektore, tvorbe pracovných miest a sociálnej súdržnosti.

 

Memorandum v súlade s článkom 13 Zmluvy o založení EMS obsahuje podrobný popis cieľov reforiem a záväzkov, ktoré podmieňujú uvoľnenie financovania cez "trvalý euroval". Uvoľňovanie prostriedkov bude závisieť od toho, ako bude napredovať plnenie záväzkov. To bude monitorovať EK v spolupráci s Európskou centrálnou bankou (ECB) a ak to bude možné, aj za účasti Medzinárodného menového fondu (MMF).

 

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis, ktorý podpísal memorandum o porozumení v mene exekutívy EÚ, upozornil, že pomocou tohto programu majú grécke orgány príležitosť obnoviť vzájomnú dôveru, finančnú stabilitu a sebadôveru, čo sú predpoklady opätovného rastu gréckeho hospodárstva.

 

"Teraz je dôležité dohodnuté reformy rýchlo zaviesť. Grécku to umožní obnoviť konkurencieschopnosť a zabezpečiť hospodársky rast," skonštatoval Dombrovskis.

 

Eurokomisár zodpovedný za hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici dodal, že uzavretie tohto programu je dobrá správa pre Grécko, ako aj pre celú EÚ, lebo sa vytvárajú podmienky na väčší rast, stabilitu, investície a pracovné miesta.

 

Komisia, ako partner v rokovaniach, kládla osobitný dôraz na sociálnu spravodlivosť nového programu, aby sa zabezpečilo rovnomerné rozdelenie vplyvu opatrení a ochrana najzraniteľnejších vrstiev spoločnosti. Komisia dnes zverejnila aj analýzu sociálnych vplyvov programu a dospela k záveru, že ak sa opatrenia, s ktorými program počíta, zavedú včas a v plnej miere, pomôžu Grécku obnoviť "finančne a sociálne udržateľnú stabilitu a rast" a prispejú k uspokojeniu najnaliehavejších sociálnych potrieb a výziev krajiny.

 

Komisia už 15. júla predložila Plán pracovných miest a rastu pre Grécko, čo znamená, že do roku 2020 sa na investovanie do ľudí a podnikov sprístupní približne 35 miliárd eur. Zároveň zvýšením počiatočného predbežného financovania programov na obdobie 2014 – 2020 o sedem percentuálnych bodov možno rýchlejšie získať ďalšiu sumu vo výške jednej miliardy eur vyčlenenú na nové projekty spolufinancované EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies