EÚ odštartovala v Miláne Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018

NETKY.SK • 7 December 2017, 19:42 • 2 min
EÚ odštartovala v Miláne Európsky rok kultúrneho dedičstva 2018

BRUSEL - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že sa na Európskom kultúrnom fóre v Miláne začínajú oslavy Európskeho roka kultúrneho dedičstva 2018.

slovakia

left justify in out

V rámci Európskeho roka kultúrneho dedičstva sa upriamuje pozornosť na to, akú úlohu zohráva toho dedičstvo pri posilňovaní pocitu spoločnej európskej identity a pri budovaní budúcnosti Európy. Európsky rok kultúrneho dedičstva oficiálne otvoril Eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a šport Tibor Navracsics. Zdôraznil pritom, že kultúrne dedičstvo Európy definuje to, kto sme, a vytvára pocit spolupatričnosti.

 

"Nachádzame ho nielen v literatúre, umení a predmetoch, ale aj v remeslách, ktoré sa učíme, príbehoch, ktoré rozprávame, v jedle, ktoré jeme, a vo filmoch, ktoré pozeráme. Potrebujeme ho uchovať a chrániť pre budúce generácie," zdôraznil Navracsics. Celý rok bude podľa neho príležitosťou na to, aby sa najmä mladí ľudia v EÚ oboznámili s kultúrnou rozmanitosťou Európy.

 

Na otváracom podujatí v Miláne sa zúčastnil aj predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, estónsky minister kultúry Indrek Saar v mene estónskeho predsedníctva Rady EÚ, taliansky minister kultúry Dario Franceschini, predsedníčka Výboru pre kultúru a vzdelávanie Európskeho parlamentu Petra Kammerevertová a okolo 800 zástupcov z oblasti kultúry a občianskej spoločnosti.

 

Vo štvrtok zverejnený prieskum Eurobarometra naznačil, že až 80 percent Európanov si myslí, že kultúrne dedičstvo je dôležité nielen pre nich samotných, ale aj pre ich komunitu, región, krajinu a EÚ ako celok. Vyše 70 percent opýtaných sa zhodlo na tom, že kultúrne dedičstvo môže zlepšiť kvalitu ich života. Deväťdesiat percent respondentov si myslí, že kultúrne dedičstvo by sa malo vyučovať na školách. Tri štvrtiny Európanov podľa prieskumu podporujú návrh, aby členské štáty a EÚ vyčlenili viac zdrojov na ochranu európskeho kultúrneho dedičstva.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies