Enel pohrozil, že zavrie elektráreň v Novákoch, prípadne aj vo Vojanoch

NETKY.SK • 11 Júl 2013, 10:36 • 2 min
Enel pohrozil, že zavrie elektráreň v Novákoch, prípadne aj vo Vojanoch

BRATISLAVA - Tlak štátu na nižšie ceny elektriny ohrozuje tisícky pracovných miest.

slovakia

left justify in out

Najnovšie pre spor regulačného úradu (ÚRSO) a elektrární môže skončiť kľúčový zamestnávateľ na hornej Nitre – tepelná elektráreň Nováky (ENO). Pohrozili tým Slovenské elektrárne (SE), ktorých väčšinovým akcionárom je taliansky Enel. Informoval o tom denník Hospodárske noviny (HN).

ÚRSO im totiž už od budúceho roka v Novákoch neuzná časť nákladov, ktoré si potom nemôžu zúčtovať do cien. Firma tak bude musieť sama hradiť 41 miliónov eur ročne navyše. "Slovenské elektrárne nebudú môcť tieto zvýšené náklady doplácať," povedal predseda predstavenstva SE Branislav Strýček.

V praxi by tak Nováky mohli zatvoriť v roku 2016. O prácu by následne prišlo 5000 ľudí, ktorých firma priamo a nepriamo zamestnáva. Medzi nimi najmä baníci, od ktorých elektráreň odoberá uhlie na výrobu energie.

ÚRSO aj vďaka zásahu do nákladov SE bude môcť od januára znížiť ceny elektriny. Energia z Novák je totiž nepriamo dotovaná cez faktúry všetkých odberateľov. Ušetrené náklady, ktoré neuzná továrni, tak bude môcť využiť na zlacnenie elektriny. Štát takto nepriamo dotuje výrobu v Novákoch podobne ako napríklad obnoviteľné zdroje energie – takzvanú zelenú energiu. Ak by sa však táto podpora zrušila, baníci na hornej Nitre by pre svoje uhlie nemali odberateľa a podnik by skončil.

Úvahu podpredsedu predstavenstva SE Branislava Strýčka o zrušení stoviek pracovných miest nielen v ENO, ale aj v elektrárni Vojany (EVO) zverejnil v rozhovore aj denník SME. "Je pravda, že sa nad tým zamýšľame. Máme dve uhoľné elektrárne, v Novákoch a vo Vojanoch. Ich ziskovosť závisí od ceny elektriny a od interných nákladov. Regulátor tým, že interné náklady zvyšuje, ziskovosť elektrární dosť významne ovplyvňuje," povedal Strýček.

"Celkový dosah je 500 ľudí, z toho 200 ľudí je v dodávateľských firmách," konštatoval Strýček v súvislosti s možným prepúšťaním vo Vojanoch. EVO sa však na rozdiel od Novák dajú podľa neho zatvoriť aj skôr, lebo sa v nich nevyrába teplo. Na teplo sú totiž dlhodobé zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies