Elledanse vstupuje do 4. sezóny svetovou premiérou ÔKÔ

NETKY.SK • 3 September 2010, 07:10 • 2 min
Elledanse vstupuje do 4. sezóny svetovou premiérou ÔKÔ

Elledanse vstupuje do 4. sezóny svetovou premiérou ÔKÔ - Kultúra Alternatívne tanečné divadlo elledanse, ktoré sídli v dome T D na Miletičovej ulici v Bratislave, otvorí svoju sezónu po letnej rekonštrukcii priestorov svetovou premiérou koprodukčného medz

slovakia

left justify in out

Alternatívne tanečné divadlo elledanse, ktoré sídli v dome T & D na Miletičovej ulici v Bratislave, otvorí svoju sezónu po letnej rekonštrukcii priestorov svetovou premiérou koprodukčného medzinárodného projektu ÔKÔ.
"Hlavne sa tešíme z rekonštrukcie, ktorá prináša zvýšený štandard nielen pre divákov, ale najmä pre účinkujúcich, ktorí tu tri sezóny odtancovali na betóne," povedala pre TASR Šárka Ondrišová, riaditeľka divadla elledanse, ktoré má po dva mesiace trvajúcej obnove nielen novú palubovku, ale aj nový foyer.
Ako prví si nové priestory vyskúšajú 10., 11. a 12. septembra tanečníci a herci Guillaumarc Froidevaux, Zuzana Kakalíková a Emil Píš. Trojica protagonistov vystúpi vo svetovej premiére švajčiarsko-slovenského projektu ÔKÔ, ktorý je výsledkom spolupráce švajčiarskej skupiny T-d'U, švajčiarskeho SAT Delement a slovenského divadla elledanse. Témou premiérovej inscenácie sú ročné obdobia a neustály kolobeh života prírody. Predstavenie ponúkne divákom netradičný a pestrý divadelný zážitok vďaka kombinácii viacerých umeleckých prístupov a foriem. "Hľadáme prepojenie závislosti s bežným životom okolo nás. Rozdielne charaktery v krátkych obrazoch zažívajú svoje vzrasty a pády. Chceme ukázať, kam nás vedú jednoduché návyky, trebárs tie, ktoré vznikli nebadane už v ranom detstve," komentoval predstavenie Píš.
Hudobná zložka inscenácie vzniká podľa vyjadrení tvorcov priamo na javisku a vnútorné pochody, myšlienky a otázky aktérov pomáha sprostredkovať okrem symbolov v tanečných obrazoch aj projekcia. "Réžie predstavenia sa ujal Slovák Martin Kukučka, ktorý je známy už z kultového zoskupenia SKUTR pôsobiaceho v Prahe, čiže vrelo odporúčam, nie je to typické pohybové divadlo, je to performing," vysvetlila Ondrišová s tým, že predstavenie ÔKÔ bude len prvou z niekoľkých premiér, ktoré sú na programe novej sezóny alternatívneho divadla.
Ďalšiu premiéru prinesie opäť medzinárodný projekt. "Je to koprodukcia slovensko-maďarská v réžii Attilu Giga, ktorý tu bude veľmi svojsky inscenovať Personu Ingmara Bergmana," uviedla šéfka elledanse s tým, že na október je už naplánovaná premiéra inscenácie z domácej produkcie. V novom titule Quadrans rozvinú tému vzťahov pomocou nových interaktívnych médií choreografi a tanečníci V. Benito Šoltýs, B. Nahálka, L. Vágnerová a P. Mašek. Špička domácej tanečnej scény (S. Vlčeková, E. Píš, D. Raček) sa predstaví aj v premiérovo uvedenej inscenácii Mono, ktorá je na programe v decembri. "V prípravách na decembrové uvedenie je tiež projekt Sex a city," uzavrela Ondrišová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies