EL: Vo štvrtok prvé zápasy osemfinále, Liverpool proti ManUtd

NETKY.SK • 9 Marec 2016, 11:13 • 2 min
EL: Vo štvrtok prvé zápasy osemfinále, Liverpool proti ManUtd

BRATISLAVA 9. marca (SITA) - Futbalová Európska liga 2015/2016 vstúpi vo štvrtok do osemfinálovej fázy. Medzi najlepšou šestnástkou európskeho pohára číslo dva účinkujú zástupcovia desiatich krajín: Anglicka, Belgicka, Česka, Nemecka, Portugalska, Španielska, Švajčiarska, Talianska, Turecka a Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Najväčšiu pozornosť púta prestížne meranie síl dvoch účastníkov anglickej Premier League medzi FC Liverpool a Manchestrom United. Dva najúspešnejšie kluby anglickej futbalovej histórie sa na európskej pohárovej scéne stretnú vôbec prvýkrát. V tíme "The Reds" pôsobí kapitán slovenskej reprezentácie Martin Škrtel, štart 31-ročného rodáka z Handlovej je však po nedávnom zranení málo pravdepodobný. "Presne pre takéto zápasy som sa minulý rok rozhodol upísať Liverpoolu. Teším sa na stretnutie. Pre našich fanúšikov by bolo skvelé, keby sa konkurentov podarilo zdolať v európskom pohári. Budeme sa o to snažiť, dúfajme, že sa to podarí. Pokúsime sa streliť nejaké góly a udržať si čisté konto. To bude v prvom zápase najdôležitejšie," vyhlásil pre klubovú stránku Liverpoolu obranca Nathaniel Clyne.

 

V oboch tohtosezónnych vzájomných meraniach síl v rámci Premier League zvíťazil tím z Old Traffordu (3:1 doma, 1:0 vonku). "Plne sa sústredíme na najbližší zápas, derby proti Liverpoolu v Európskej lige," napísal vo svojom každotýždňovom blogu stredopoliar Manchestru United Juan Mata. Dvadsaťsedemročný odchovanec Realu Madrid nedohral cez víkend pre červenú kartu ostatný ligový duel na trávniku West Bromwichu Albion, v ktorom ManUtd prehrali tesne 0:1. "Po takmer 500 dueloch ako profesionálny futbalista som bol v nedeľu prvýkrát vylúčený. Je to pre mňa nová a zvláštna situácia. V našom športe však nie je čas na oslavy či stonanie, cez horkú skúsenosť sa musím čo najskôr preniesť a poučiť sa z nej," doplnil majster sveta (2010) aj úradujúci európsky šampión (2012).

Obhajca trofeje FC Sevilla zavíta do Bazileja, kde sa stretne s miestnym FC. Práve bazilejský Štadión sv. Jakuba bude 18. mája dejiskom finálového stretnutia. "Dôležité bude pred odvetou získať dobrý výsledok, budeme oň bojovať. Máme skvelý tím s mnohými dobrými hráčmi. Dúfame, že do Bazileja v tejto sezóne ešte raz pricestujeme. Snívame o tom, že sa nám podarí znova triumfovať v EL, ale musíme ísť krok za krokom. Uvedomujeme si, že to bude veľmi ťažké, pretože v tejto súťaži je stále niekoľko výborných tímov," vyhlásil pre oficiálnu stránku FC Sevilla obranca Sergio Escudero.

Divácky atraktívny bude aj súboj Borussie Dortmund s Tottenhamom Hotspur. Obidva tímy cez víkend absolvovali v domácich ligových súťažiach prestížne duely proti najväčším konkurentom. Medzi Dortmundom a Bayernom Mníchov, aj v konfrontácii Tottenham - Arsenal, sa zrodili nerozhodné výsledky (0:0, resp. 2:2). "Pre nás je odteraz každý zápas až do konca sezóny ako finálový. Musíme do toho dať všetko. Všetci sme boli spokojní s tým, ako sme hrali v derby proti Arsenalu. Vo štvrtok to musíme zopakovať aj v Dortmunde," vyhlásil pre klubovú televíziu obranca Spurs Toby Alderweireld.

 

Bývalý nemecký reprezentant a v súčasnosti expert tamojšej televíznej stanice Sport 1 Thomas Strunz varoval tím BVB pred silou londýnskeho protivníka. "Tottenham je mužstvo, ktoré môže byť pre Dortmund nebezpečné. Je to fyzicky silný tím s robustnými hráčmi, ktorí však predvádzajú aj pekný futbal. V ofenzívnej fáze veľmi dobre rotujú a menia si miesta. To ich robí nebezpečnými. Najväčšou gólovou hrozbou je Harry Kane," vyhlásil 47-ročný majster Európy z roku 1996.

 

Ukrajinský vicemajster Šachtar Doneck sa v prechodnom domove vo Ľvove predstaví proti belgickému Anderlechtu Brusel. Protivníci sa v minulosti nestretli ani raz. "Tento zápas je pre nás veľmi dôležitý," vyhlásil podľa oficiálnej stránky "baníkov" tréner Mircea Lucescu. "Náš súper vyradil Olympiakos Pireus, to hovorí za všetko. Na stretnutie sa pripravujeme naozaj veľmi vážne a zodpovedne. Dôkladne analyzujeme silné a slabé stránky hráčov Anderlechtu. Vieme, že táto organizácia stavia na mladé talenty, ktoré vychováva a následne predáva do väčších klubov. Belgická liga je porovnateľná s ukrajinskou. Anderlecht je dobre organizované mužstvo, schopné dostať sa rýchlo z obrany do útoku. Kvalitatívne by som ho porovnal s prvými tromi tímami v našej lige," doplnil stredopoliar Šachtara Doneck Maxim Malyšev. Tréner Anderlechtu Besnik Hasi očakáva proti ukrajinskému tímu ťažkú skúšku. "Pred žrebom som nepreferoval žiadne z mužstiev, ale dúfal som, že sa vyhneme práve Šachtaru. Súper je favoritom bez ohľadu na to, čo sa momentálne deje na Ukrajine," cituje portál fourfourtwo.com slová 44-ročného rodáka z Kosova, ktorý v drese "fialiek" pôsobil aj ako hráč (2000-2006).

 

Český zástupca Sparta Praha si proti talianskemu Laziu Rím bude chcieť zaspomínať na jeden z najslávnejších duelov v klubovej histórii. Odohral sa 9. decembra 2003. Sparta vtedy vďaka víťazstvu nad Laziom (1:0) postúpila ďalej zo základnej skupiny Ligy majstrov, Taliani obsadili nepostupové štvrté miesto. Oba kluby spája postava niekdajšieho českého reprezentanta Pavla Nedvěda. Držiteľ Zlatej lopty za rok 2003 po ME 1996 vymenil dres Sparty za farby Lazia. Ako prostredník v celom transfere vtedy poslúžil slovenský klub 1. FC Košice majúci rovnakého majiteľa ako Pražania. "Možno ho napokon využijeme," pripustil ešte po žrebe kouč Sparty Zdeněk Ščasný. "Zápas v Európskej lige je dôležitý pre všetkých: pre spoločnosť, pre nás, pre fanúšikov. Dúfame, že budeme mať viac šťastia ako naposledy v lige proti FC Turín (1:1). Máme výborných hráčov. V Prahe však nesmieme robiť také chyby ako v ostatnom zápase Serie A," vyhlásil pre klubový web Lazia srbský legionár Sergej Milinkovič-Savič.

 

Podľa bývalého slovenského reprezentanta Martina Petráša bude pražský tím pre Lazio ťažkým orieškom. "Sparta je mix mladých a skúsených hráčov. Beda, ak ich Lazio podcení. Rimania to nebudú mať ľahké. Na rozdiel od zápasov šestnásťfinále proti Galatasaray Istanbul, ´Biancocelesti´ budú musieť hrať na 100 %, ak chcú prejsť do ďalšej fázy," vyhlásil pre web gianlucadimarzio.com 36-ročný rodák z Bojníc, ktorý dlhé roky pôsobí na Apeninskom polostrove a predtým účinkoval aj v tíme z Letnej (2002-2005). "V Prahe som hral takmer štyri roky, mám na tie časy skvelé spomienky. Stále si pamätám na zápas s Laziom v roku 2003, vtedy som ho pre zranenie sledoval len z tribúny. Vyhrali sme 1:0 gólom z 94. min a postúpili do osemfinále LM," doplnil účastník MS 2010 v JAR, ktorý dokonale pozná aj rímske mužstvo. "Tajnou zbraňou Lazia je Candreva, dokáže priviesť do rozpakov akéhokoľvek súpera. Silní sú aj Klose a môj dobrý kamarát Parolo. Hrávali sme spolu v Cesene, každý rok sa stretneme pri mori," skonštatoval Martin Petráš.

Program štvrtkových prvých stretnutí osemfinále futbalovej Európskej ligy 2015/2016 (časy sú SEČ), odvety sú 17. marca:
Šachtar Doneck (Ukr.) - Anderlecht Brusel (Belg.) /19.00, hrá sa vo Ľvove/ - rozhoduje: Artur Dias (Portug.)
FC Bazilej (Švaj.) - FC Sevilla (Šp.) /19.00/ - rozhoduje: Anthony Taylor (Angl.)
Borussia Dortmund (Nem.) - Tottenham Hotspur (Angl.) /19.00/ - rozhoduje: Cüneyt Cakir (Tur.)
Fenerbahce Istanbul (Tur.) - Sporting Braga (Portug.) /19.00/ - rozhoduje: Clément Turpin (Fr.)
FC Villarreal (Šp.) - Bayer Leverkusen (Nem.) /21.05/ - rozhoduje: Gianluca Rocchi (Tal.)
Athletic Bilbao (Šp.) - FC Valencia (Šp.) /21.05/ - rozhoduje: Björn Kuipers (Hol.)
FC Liverpool (Angl., Martin Škrtel) - Manchester United (Angl.) /21.05/ - rozhoduje: Carlos Velasco Carballo (Šp.)
AC Sparta Praha (ČR) - Lazio Rím (Tal.) /21.05/ - rozhoduje: Alberto Undiano Mallenco (Šp.)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies