Ekvádor podpísal dohodu o obchode medzi EÚ a Kolumbiou a Peru

NETKY.SK • 11 November 2016, 18:35 • 2 min
Ekvádor podpísal dohodu o obchode medzi EÚ a Kolumbiou a Peru

BRUSEL - Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v mene Európskej komisie (EK) a minister hospodárstva SR Peter Žiga v mene krajiny predsedajúcej Rade EÚ dnes v Bruseli slávnostne podpísali protokol o pristúpení Ekvádoru k obchodnej dohode medzi EÚ a Kolumbiou a Peru.

slovakia

left justify in out

Za ekvádorskú stranu dohodu podpísal ekvádorský viceprezident Jorge Glas, kolumbijský veľvyslanec pri EÚ Rodrigo Rivera a peruánska veľvyslankyňa pri EÚ Cristina Ronquillo De Blödornová.

 

Ide o dohodu, ktorá sa zameriava na ekonomický rozvoj a ktorá otvorí trhy podnikateľom a obchodníkom z oboch strán, pomôže stabilite v Ekvádore a predvídateľnosti obchodu a investícií v oboch smeroch.

 

Malmströmová skonštatovala, že táto dohoda predstavuje míľnik vo vzťahoch medzi Ekvádorom a EÚ. "Je dôležité, aby dohoda nadobudla platnosť čo najskôr, aby vývozcovia, pracovníci i občania mohli začať využívať jej výhody. Obchod je kľúčovým faktorom rastu a tvorby pracovných miest v EÚ, ale rovnako v ekvádorskom hospodárstve, ktoré sa usiluje o diverzifikáciu a začlenenie do globálnych hodnotových reťazcov," uviedla komisárka s tým, že dohoda je stavebným kameňom pre reformy v Ekvádore a predstavuje oporný bod pre európske podniky v tejto krajine.

 

Dohodu musí ešte odsúhlasiť aj Európsky parlament, k čomu by malo dôjsť ešte do konca tohto roka. Jej uvedením do platnosti sa odstránia technické prekážky obchodu, clá na všetky priemyselné výrobky a produkty rybolovu, zvýši sa prístup poľnohospodárskych výrobkov na trh, ako aj prístup k verejnému obstarávaniu a službám.

 

Podľa odhadov EK pri plnej platnosti dohody vývozcovia z EÚ každoročne na clách ušetria aspoň 106 miliónov eur a ročné úspory ekvádorských vývozcov bez ciel dosiahnu 248 miliónov eur. Odstraňovanie ciel bude prebiehať postupne počas obdobia 17 rokov. Po nadobudnutí platnosti dohody EÚ liberalizuje takmer 95 % colných položiek a Ekvádor približne 60 %.

 

Ekvádor získa lepší prístup pre svoje hlavné vývozné tovary na trhy EÚ, medzi ktoré patria ryby, rezané kvetiny, káva, kakao, ovocie a orechy. Pre banány bude zavedený stabilizačný mechanizmus, ktorý už platí aj v rámci dohôd s Kolumbiou, Peru a regiónom Strednej Ameriky.

 

Zisky pre EÚ možno očakávať v niektorých špecifických odvetviach, vrátane automobilov a strojových zariadení.

 

Dohoda obsahuje aj záväzky týkajúce sa účinného vykonávania medzinárodných dohovorov v oblasti pracovných práv a ochrany životného prostredia.

 

Ekvádor sa stane už tretím členom Andského spoločenstva (po Kolumbii a Peru), ktorý sa k tejto obchodnej dohode pripojí. Táto možnosť je otvorená aj pre Bolíviu, štvrtého člena tohto spoločenstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies